Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oudste vogelringstation van Nederland

  •  
16-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
327 keer bekeken
  •  
In Meijendel vinden we het oudste vogelringstation van Nederland. Hier werden in 1927 al vogels geringd. In die tijd waren het de notabelen uit Wassenaar en Den Haag die onderzoek deden naar de vogels in de duinen. Nu, bijna honderd jaar later, worden er nog altijd bijzondere ontdekkingen gedaan.

Op een steenworp afstand van het bezoekerscentrum in Meijendel, ligt een voor veel bezoekers goed verscholen geheim: vogelringstation Meijendel. Het ringstation heeft een roerig verleden. Zo moest de ringhut tijdens de Tweede Wereldoorlog wijken voor de bouw van de Atalantikwall. 

Meten en wegen van nachtegalen

Een van meest bijzondere populaties vogels in Meijendel is die van de nachtegaal. De zangvogel is sinds de jaren zeventig steeds meer richting de kust getrokken. Het duingebied bij Den Haag herbergt nu een van de grootste populaties van ons land.

Door de enorme schat aan gegevens van het vogelringstation Meijendel kunnen ook bijzondere conclusies worden getrokken. Begin dit jaar was er groot nieuws over Spaanse nachtegalen. Die krijgen door klimaatverandering steeds kortere vleugels, zo was de conclusie van Spaans onderzoek. Door grote droogte in Spanje zijn er minder insecten en ontstaat een voedseltekort. Gevolgd: nachtegalen worden minder groot en hebben kortere vleugels.

Niet kleiner en niet groter

In Meijendel werd dit nieuws met veel interesse gevolgd, vertelt vogelaar Vincent van der Spek. Hij legde de Spaanse gegevens naast die van het vogelringstation, waar hij vrijwilliger is, en kwam tot een opmerkelijke conclusie: Nederlandse nachtegalen worden niet kleiner en niet groter.

Vroege Vogels TV over natuurgebied Meijendel is 16 oktober 2020 om 19.50u op NPO2!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.