Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Oudste luchtvervuiling ooit gevonden'

  •  
11-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
incas.jpg
In het ijs van de Quelccaya-ijskap in Peru hebben onderzoekers van de Ohio State University sporen van luchtvervuiling gevonden die stammen uit de tijd van de Inca's. Het is een bewijs dat voor de industriële revolutie al grootschalige luchtvervuiling plaats vond.
Zilverindustrie
De gevonden loodsporen dateren uit de zestiende eeuw, toen de Spanjaarden Zuid-Amerika veroverden. Ze dwongen de Inca's met nieuwe technologie veel zilver uit mijnen te halen, waardoor er voor het eerst grote wolken loodstof boven de Andes ontstonden. Deze waaiden weer mee met de koude wind werden onderdeel van de Quelccaya-ijskap in Peru.
Grootschalig
De afgelegde afstand van de looddeeltjes en de invloed op de samenstelling van het ijs, zorgt ervoor dat de wetenschappers overtuigd zijn dat het om grootschalige luchtvervuiling ging.
Bron: Scientias

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.