Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oudste intacte fossiele paddenstoelen

  •  
17-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
resin-829323_1280

© Bron: Pixabay

Paleontologen uit China, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten hebben vier fossielen van complete paddenstoelen in Birmaans amber van minstens 99 miljoen jaar oud gevonden in Myanmar. Daarmee zijn het de oudste volledige paddenstoelen ooit gevonden. Dat hebben bronnen bij de Chinese Academie van Wetenschappen vrijdag gezegd, meldt het Chinese persbureau Xinhua.
De paddenstoelen bestaan uit een steel, een hoed met verschillende lamellen, zoals in de meeste hedendaagse paddenstoelen, van ongeveer 2 tot 3 millimeter lang.

Fossielen in amber

Het onderzoeksteam onder leiding van prof. Huang Diying van het Nanjing Instituut voor Geologie en Paleontologie van de Chinese Academie van Wetenschappen, meldde de vondst na het onderzoeken van meer dan 20.000 stukken Birmaans amber die de afgelopen tien jaar zijn gevonden.
Het team vond ook drie rove kevers, die zich voeden met paddenstoelen, in stukjes barnsteen van 125 miljoen jaar oud. Dat kan betekenen dat er nog veel langer paddenstoelen bestaan dan de leeftijd van de fossielen die nu gevonden zijn.
Paddenstoelen worden zelden als fossiel gevonden. Door hun zachte structuur verteren ze snel.
Bron: ANP

Meer over:

fossiel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.