Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Ouderwetse terrasverwarmers in de horeca kan echt niet meer'

  •    •  
15-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
210 keer bekeken
  •  
drinks-g4ee8f1591_1280

Terrasverwarmers op een terras (2016)

© Pixabay

Het gebruik van fossiel gestookte terrasverwarmers in de horeca in tijden van energiecrisis en klimaathaast is ronduit "belachelijk", zo oordeelde de D66-minister Rob Jetten tijdens een door de Nederlandse regering georganiseerd forum op de klimaattop in Sharm el-Sheikh, waar De Telegraaf over bericht.

Uitstoot van broeikasgassen

"Gebruik dekens of, via het stopcontact opgeladen, verwarmde kussens. Dan kun je ook heel comfortabel zitten", aldus de bewindsman. Jetten stelt al in contact te zijn met Horeca Nederland om ondernemers te verleiden schonere, meer efficiënte en klimaatbewuste keuzes te maken. Zowel gas- als houtgestookte verwarmers zorgen voor extra uitstoot van broeikasgassen.

Verbod op terrasverwarmers

De oproep uit Den Haag volgt op een plan van de gemeente Amsterdam om opnieuw onderzoek te doen naar een stedelijk verbod op terrasverwarmers. De hoofdstad probeerde al eens eerder één specifieke horecagelegenheid te beletten om terraskachels te gebruiken, maar daar stak de Raad van State een stokje voor.

Reactie Koninklijke Horeca Nederland

Als horecaondernemers hun terrasverwarmers niet meer zouden mogen aanzetten kost het ze veel omzet. Geld dat ze nu juist hard nodig hebben, waarschuwt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Volgens onderzoek van KHN zetten zes op de tien horecaondernemers de verwarming nu standaard sowieso al uit. Alleen als de gast erom vraagt worden ze aangezet. Ondernemers zien de hoge energierekeningen zelf ook en kijken kritisch naar hoe ze energie kunnen besparen. De duurzamere keuze speelt daarin een steeds belangrijkere rol. 

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.