Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Ouderen vatbaarder voor lymeziekte

4 nov 2016
  •  
leestijd 1 minuten
TEEK_01.jpg
Oudere mensen zijn vatbaarder om de ziekte van Lyme te krijgen. Dit komt doordat de afweer tegen de bacterie die de ziekte veroorzaakt, met de leeftijd afneemt. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, het Universitair Medisch Centrum Groningen en de universiteit van Harvard.
Naast leeftijd kan de vermindering van de afweer tegen de bacterie ook genetisch bepaald zijn. Ook eerdere besmettingen kunnen een rol spelen bij de afname van het afweersysteem. Het risico op besmetting verschilt ook sterk per seizoen waarbij het risico op een tekenbeet in de wintermaanden duidelijk lager is maar niet helemaal afwezig, zeker in warme winters. 

Miljoen tekenbeten

Jaarlijks lopen één miljoen Nederlanders een tekenbeet op. Het gemiddelde aantal teken is in Nederland tussen 2006 en 2016 toegenomen, met een piek in 2015. Ongeveer een op de vijf teken draagt de Borrelia-bacterie, die bij mensen de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Het percentage teken dat is besmet, wisselt per locatie. Op de ene locatie heeft 7,5 procent van de teken de bacterie bij zich, terwijl op de andere locatie 25 procent is besmet.
Volgens de onderzoekers bieden de resultaten van het onderzoek mogelijkheden tot een betere opsporing en bestrijding van een infectie met de bacterie.
Bron: ANP en NatureToday.

Meer over:

teek, lyme

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar