Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oudere herten kiezen voor een eenzaam bestaan

  •  
22-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
898 keer bekeken
  •  
edelhert_en_kalf.jpg

© Fotograaf: GertPaassen

Herten worden vaak minder sociaal naar mate ze ouder worden. Dat concluderen wetenschappers van de universiteiten van Oxford en Edinburgh, die onderzoek deden op het eiland Rùm in Schotland.

Hoofdauteur Dr. Greg Albery legt uit: “We ontdekten dat de sociale netwerken van herten krimpen naarmate ze ouder worden en minder met anderen omgaan.” De oude herten lijken ervoor te kiezen om op meer afgelegen locaties te verblijven, ver weg van de andere herten.

Dataset van 46 jaar

Het team paste nieuwe analysemethoden toe op een grote dataset die al 46 jaar wordt bijgevuld, met meer dan 200.000 waarnemingen van zo’n 3.500 vrouwelijke herten, ook wel hinden genoemd. De oudere hinden werden vaker tegengekomen in leefgebieden met minder andere herten en ook minder begrazing.

Het was voorheen moeilijk te bepalen of oudere dieren minder sociaal zijn door hun gedrag, of omdat de meer sociale individuen eerder stierven. Maar met deze langetermijn-dataset is te zien dat ‘sociale veroudering’ plaatsvindt op individueel niveau, waarbij de individuen er actief voor kiezen om minder sociaal te worden als ze ouder worden.

De onderzoekers benadrukken dat er meer onderzoek nodig is om precies te begrijpen waarom de oudere herten minder sociaal zijn. Ze suggereren dat het te maken kan hebben met de leefgebieden die de ouderen verkiezen, waar grazen makkelijker is voor hen.

Bron: University of Oxford

Meer over:

herten, hert
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.