Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oude molens gaan voor duurzaam

  •  
25-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
168 keer bekeken
  •  
Windmill_Uden.jpg
De bewustwording van duurzaam en milieubewust werken slaat ook de aloude molens niet over. Dit jaar in de strijd om de BankGiro Loterij Molenprijs 2012 zijn de molenprojecten niet alleen gericht op de restauratie van de molen, deze hebben ook een duurzaam en milieubewust effect. Naast het verhaal over de invloed van de molen op het Nederlandse landschap en natuur, leveren voorgestelde projecten ook groene energie op.
"We vergeten vaak dat molens van oudsher al draaien op natuurlijke energiebronnen, namelijk water en wind" aldus Leo Endedijk, directeur Vereniging De Hollandsche Molen. "De stap naar het gebruik van deze energie of andere natuurlijke bronnen is daarom klein voor de traditionele molens". De vier molenprojecten die strijden voor de publieksprijs BankGiro Loterij Molenprijs 2012, streven allen naar een groene en duurzame invulling van het molenbedrijf. Het molenproject met de meeste stemmen wint € 50.000 om het plan te realiseren.
De groene invulling van de projecten omvatten stroom opwekken met de wieken, graanmalen op basis van plantaardige olie en frituurvet, duurzaam restaureren van een van de oude motoren en de bezoeker bewust maken van de invloed van de molen op het Nederlandse natuurbehoud.
Over de Molenprijs
Met de BankGiro Loterij Molenprijs wil de BankGiro Loterij samen met Vereniging De Hollandsche Molen laten zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs stelt een molen in staat belangrijke aanpassingen of restauraties te verrichten. Vereniging De Hollandsche Molen organiseert ook de BankGiro Loterij Molendagen en ontving hiervoor een bijdrage van 1 miljoen euro van de loterij.
Stemmen
Via www.molenprijs.nl kan het publiek tussen 1 september en 1 oktober stemmen. Op 4 oktober wordt bekend gemaakt welk molenproject de meeste stemmen heeft gekregen en de BankGiro Loterij Molenprijs 2012 gewonnen heeft. Onder de stemmers wordt onder toezicht van een notaris een molenovernachting verloot.
Bron: BankGiro Loterij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.