NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Oude haaientanden in Limburgse ENCI-groeve

14 dec 2018
  •  
leestijd 1 minuten
haaientand_ENCI

© Haaientand ENCI groeve - Fotograaf Frans Frenken

In de ENCI-groeve in Maastricht zijn vijf tanden van een uitgestorven makreelhaai gevonden. Volgens Natuurmonumenten was het dier zo'n 4 tot 5 meter lang. Het leefde zo'n 66 tot 68 miljoen jaar geleden. Zuid-Limburg was toen een ondiepe subtropische binnenzee.

Makreelhaai

De driehoekige tanden zijn ongeveer 2,5 centimeter groot. De makreelhaai gebruikte die om zeeschildpadden, vissen en dieren te eten. De eerste tand werd toevallig gevonden tijdens een rondleiding van vrijwilligers van Natuurmonumenten op 17 november. Op 1 december vond iemand anders nog vier haaientanden.
De ENCI-groeve werd sinds 1926 gebruikt om kalksteen te winnen. Dat stopte dit jaar. Het gebied wordt nu veranderd in een natuur- en recreatiegebied, dat in 2020 moet worden geopend. In de kalklagen in de groeve zijn veel resten van prehistorische dieren te vinden, zoals zee-egels, koralen, inktvissen en schelpen.

Fossielen

Er worden wel vaker fossielen gevonden in de ENCI-groeve, zoals zee-egels maar zo is er ook ooit een gigantische zeedino, de mosasaurus. Vroege Vogels tv maakte een keer een uitzending over de groeve.
Bron: ANP

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.