Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oude haaientanden in Limburgse ENCI-groeve

  •  
14-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
303 keer bekeken
  •  
haaientand_ENCI

© Haaientand ENCI groeve - Fotograaf Frans Frenken

In de ENCI-groeve in Maastricht zijn vijf tanden van een uitgestorven makreelhaai gevonden. Volgens Natuurmonumenten was het dier zo'n 4 tot 5 meter lang. Het leefde zo'n 66 tot 68 miljoen jaar geleden. Zuid-Limburg was toen een ondiepe subtropische binnenzee.

Makreelhaai

De driehoekige tanden zijn ongeveer 2,5 centimeter groot. De makreelhaai gebruikte die om zeeschildpadden, vissen en dieren te eten. De eerste tand werd toevallig gevonden tijdens een rondleiding van vrijwilligers van Natuurmonumenten op 17 november. Op 1 december vond iemand anders nog vier haaientanden.
De ENCI-groeve werd sinds 1926 gebruikt om kalksteen te winnen. Dat stopte dit jaar. Het gebied wordt nu veranderd in een natuur- en recreatiegebied, dat in 2020 moet worden geopend. In de kalklagen in de groeve zijn veel resten van prehistorische dieren te vinden, zoals zee-egels, koralen, inktvissen en schelpen.

Fossielen

Er worden wel vaker fossielen gevonden in de ENCI-groeve, zoals zee-egels maar zo is er ook ooit een gigantische zeedino, de mosasaurus. Vroege Vogels tv maakte een keer een uitzending over de groeve.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor