NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Ottersporen gevonden in Limburg

24 apr 2020
  •  
leestijd 1 minuten
otterspoor_foto HR

Otterspoor langs de Tungelroyse Beek in Noord-Limbrg

© Henny Radstaak

In de provincie Limburg zijn voor het eerst in 35 jaar weer sporen van een otter gevonden. Natuurfotograaf Bob Luijks vond bij toeval de sporen aan de oever van de Tungelroyse Beek, aan de rand van het natuurgebied Kempen-Broek. Op een doodgereden otter in Nederweert en een exemplaar op een cameraval in de Roer (beiden 2018) na, werd in Limburg verder nooit een spoor van dit bijzondere dier gevonden.

Loopplankjes voor de otter

Het gaat relatief goed met de otter in Nederland. Nog steeds vallen er verkeersslachtoffers, maar op veel plekken worden daar maatregelen voor genomen, zoals loopplankjes door duikers en onder viaducten door. Otters zwemmen graag, maar niet door tunnels. Via de plankjes maken ze wel de oversteek. Waar de otter die zich in Noord-Limburg heeft 'laten zien' vandaan komt, is niet te zeggen. Dichtsbijzijnde territoria liggen in België en Gelderland. 

Otter vindt zelf z'n weg

In 1985 werd in Limburg de laatste otter gezien, in 1988 was het dier in heel Nederland uitgestorven. Sindsdien zijn door herintroductieprogramma's met name in Overijssel en Flevoland weer levensvatbare populaties ontstaan. Het was de bedoeling dat vanuit een fokprogramma vanuit GaiaZoo otters in het gebied uitgezet zouden worden. De provincie blokkeerde later dat plan. Nu lijkt de otter zelf zijn weg naar Limburg te vinden. Of de otter een blijvertje is of doortrekt, moet uit vervolgonderzoek blijken. Met speciale cameravallen wordt de locatie nu in de gaten gehouden.
Bob Luijks_foto HR

Natuurfotograaf Bob Luijks, de vinder van de ottersporen in Noord-Limburg

© Henny Radstaak

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.