Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Otterlose Bos verdwijnt achter een hek

  •  
15-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
otterloo.jpg
Het Otterlose Bos, een natuurgebied bij het dorp Otterlo in de gemeente Ede, verdwijnt achter de hekken van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Dat is het gevolg van een beslissing van de Raad van State woensdag.
Gedeald en gevreeën
De hoogste bestuursrechter vindt de belangen van De Hoge Veluwe, eigenaar van het bos, zwaarder wegen dan de recreatieve en economische motieven die tegenstanders van afsluiting van het bos hebben aangedragen.
Volgens De Hoge Veluwe rijden er te veel mountainbikers en crossmotoren in het bos. In het donker wordt er volgens de parkdirectie gedeald en gevreeën. Dat alles verstoort het wild, dat juist ruim baan zou moeten krijgen.
Ruzie
Over het bos van ruim 200 hectare is jarenlang geruzied. Om het bos te kunnen afsluiten, moet een deel van een weg in Otterlo aan het verkeer worden onttrokken. Ede weigerde dat, omdat Otterlo door het afsluiten van de weg driekwart van de inkomsten uit toerisme kwijt zou raken. De provincie droeg Ede op om de weg toch af te sluiten. De partijen kwamen bij de rechter in Arnhem terecht, die Ede en de Otterlose ondernemers weer gelijk gaf.
Kaartje
De Raad van State zei woensdag dat de rechtbank op verkeerde gronden heeft besloten. Volgens de rechter kon het wild vrij genoeg rondlopen in het Otterlose Bos. Maar de rechtbank hoefde daar helemaal niet over te oordelen, het ging alleen maar om afsluiting van een weg, aldus de hoogste bestuursrechter. De Hoge Veluwe heeft er recht op dat haar eigendommen tegen onrechtmatige inbreuk worden beschermd. Daarom mag het park een raster plaatsen. Wie in het Otterlose Bos wil wandelen, kan een kaartje kopen bij de ingang van het nationale park.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.