Vroege Vogels

Ottergekte in Japan zorgt voor stroperij en handel

  •  
29-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
487 keer bekeken
  •  
otter
Influencers op sociale media en ottercafés in Japan zorgen voor een ottergekte: steeds meer mensen in Zuidoost-Azië willen een otter als huisdier. Een verontrustende trend, want uit undercoveronderzoek door World Animal Protection blijkt dat otters in toenemende mate worden gestroopt, gesmokkeld of gefokt om aan de groeiende internationale vraag naar het dier te voldoen.
In Japan duiken steeds meer ottercafés op. World Animal Protection legde er vast hoe het welzijn van otters ernstig wordt aangetast in deze cafés, waar de wilde dieren worden gehouden om klanten te vermaken. Zo is duidelijk te horen dat de otters janken en gillen terwijl klanten met ze knuffelen en spelen. De sociale otters worden zonder soortgenoten in kooien gehouden: zonder daglicht en soms zelfs zonder water. De dieren bijten en verwonden zichzelf en zijn duidelijk gestrest.

Stroperij en handel

Uit het onderzoek van de internationale dierenbeschermingsorganisatie blijkt dat otterwelpjes uit het wild worden weggerukt bij hun ouders. De ouders overleven dit vaak niet, want zij zijn enorm beschermend over hun jongen.
Een georganiseerd netwerk van stropers en handelaren haalt de otterwelpen uit het wild en zet extra druk op de wilde populaties, die door het verlies van hun leefomgeving en de jacht voor hun vacht al onder grote druk staan. Drie van de vier ottersoorten in Zuidoost-Azië worden, volgens cijfers van de International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) nu met uitsterven bedreigd. Er is dringend aandacht nodig om de wrede handel en de frauduleuze kweek aan banden te leggen in Zuidoost-Azië.
World Animal Protection roept daarnaast mensen op om geen wilde dieren te kopen of kweken. Lees meer over de campagne ' Wees een baas, word geen baas '
Bron: World Animal Protection

Meer over:

japan, otter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Huijsen
Huijsen25 feb. 2021 - 13:31

Ik had de Japanners wijzer geacht! Loopt er al een handtekening actie voor? Ik zal graag meedoen!

Barky
Barky24 feb. 2021 - 16:05

Interessant artikel maar hoort niet bij de link in de Nieuwsbrief: Keuzehulp voor stem op diervriendelijke politici. Vrgr Annelies Vriens

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.