Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Otter voelt zich thuis in Naardermeer

2 apr 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
otter cameraval maart 2017

© Otter in het Naardermeer - Natuurmonumenten

Voor het eerst sinds 50 jaar zwemt er weer een otter rond in het Naardermeer. Dat is vanochtend bekend gemaakt VARA's Vroege Vogels op NPO Radio 1. In november 2016 werd de otter voor het eerst sinds 50 jaar gezien bij de natuurverbinding tussen de Ankeveense Plassen en het Naardermeer. Na de come back van dit zeldzame dier bleef het lang stil. Tot deze week. De boswachters van Natuurmonumenten hebben de otter op maar liefst twee verschillende plekken op twee verschillende dagen in het Naardermeer op een cameraval waargenomen. Dit betekent dat de eerste waarneming afgelopen november niet op toeval berust, maar dat de otter zich echt thuis voelt in het Naardermeer. In Vroege Vogels vertelt boswachter Luc Hoogenstein van Natuurmonumenten over dit geweldige nieuws!

Eerste otter sinds vijftig jaar

Het Naardermeer is het eerste beschermde natuurgebied van Nederland en is door de natte natuur uitstekend geschikt als leefgebied voor de otter. De otter liet zich echter bijna 50 jaar lang niet zien in het Naardermeer. In de winter van 1967 zijn de laatste ottersporen in de sneeuw gevonden, vlakbij de eendenkooi in het Naardermeer.In 2010 werd een otter gespot in de nabijgelegen Vechtplassen, maar dit dier werd enkele maanden later doodgereden.

Zeldzaam

De otter stierf in 1988 uit in Nederland en heeft sinds de herintroductie in 2002 moeite om weer een plekje te vinden. De otter is een prachtig en waardevol dier voor de Nederlandse natuur. Als roofdier staat hij aan de top van de voedselpiramide en zijn aanwezigheid zegt veel over de kwaliteit van de natuur en het water in het Naardermeer. De otter is een ambassadeur voor de zoetwaternatuur en internationaal bedreigd. Het verkeer vormt het grootste gevaar voor de otter. Van de weinige otters in ons land worden er helaas heel erg veel doodgereden, zo’n 1/3e van de populatie!

Natuurverbinding groot succes

Het Naardermeer en de Ankeveense Plassen werden tot 2013 van elkaar gescheiden door de drukke provinciale weg N236. Natuurmonumenten en de provincie Noord-Holland bundelden hun krachten om beide natuurgebieden met elkaar te verbinden. Onder de weg liggen nu twee grote faunapassages van respectievelijk 60 en 80 meter breed en vormen de breedste natte natuurverbinding van Nederland. Ook reeën, vossen en hazen maken intensief gebruik van deze onderdoorgang. De passages dragen er aan bij dat de otter hier een veilige toekomst krijgt en zich kan verplaatsen tussen de twee moerasgebieden.

Hoe herken je ottersporen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar