Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Otter vastgelegd op camera ecoduct

  •  
15-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
otter_22.jpg
Op de ecologische verbindingsweg naar het nieuwe natuurgebied De Onlanden, vlakbij Groningen, is een otter vastgelegd op beeld door een wildcamera van Natuurmonumenten. Eerder deze maand werden al sporen gevonden van het dier in het natuurgebied zelf, beeldmateriaal was echter tot vandaag niet beschikbaar. De Onlanden is sinds 2008 ingericht als natuur- en waterbergingsgebied. De otter laat zich voor het eerst in dit gebied zien.
Veilige passage
Natuurmonumenten is blij dat de otter De Onlanden nu al heeft bezocht, het gebied is immers relatief kort geleden ingericht als natuurgebied. ‘Het mooiste is dat de otter gebruik maakt van de ecologische verbindingszone die onder de Groningerweg doorloopt. De foto toont hiermee aan dat de natuurverbinding werkt en de otter een veilige passage geeft tussen twee natuurgebieden.’
Geurvlag
Boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten: 'De otter is een moeilijk waarneembare soort. Hij is 's nachts actief en zeer schuw. Je kunt normaliter eigenlijk alleen aan de hand van sporen waarnemingen verzamelen. In eerste instantie werden er alleen zogenaamde spraints gevonden: een geurvlag die de otter achterlaat op z'n uitwerpselen. Maar nu hebben we echte beelden, heel bijzonder.’
Meer otters
‘Of de otter in De Onlanden blijft weten we niet, maar de kans daarop lijkt groter nu hij op twee verschillende plekken in een tijdsbestek van een aantal dagen in De Onlanden is gezien’, aldus Zwiers. ‘De Onlanden biedt hen in ieder geval voldoende ruimte, rust, schoon water en voedsel.’ Nu ze de weg weten te vinden hoopt Natuurmonumenten dat er nog meer otters volgen.
Bron: Natuurmonumenten.nl
Foto: Albert Allema
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.