Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Otter uitgezet bij Doesburg_17_04_2012

  •  
17-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
In de Oude IJssel, bij Doesburg, huizen sinds een aantal jaren otters. Omdat daar de laatste jaren ook enkele otters zijn doodgereden, is op initiatief van Stichting ARK en het Wereldnatuurfonds een nieuwe otter in het gebied uitgezet.
Het gaat om een verweesd dier uit de kop van Overijssel, dat korte tijd in het Natuurpark Lelystad is geweest om te wennen aan het 'vrije leven'. "Ik verwacht dat dit dier zich prima gaat redden", zei otterdeskundige dr Freek Niewold, die het uitzetten van dit jonge mannetje heeft begeleid. "Hij kan voor 'vers bloed' zorgen in deze kleine populatie." Later dit jaar zullen nog negen otters op tactische plekken worden uitgezet.
Recht op otters
De vereniging Das en Boom strijdt op dit moment via de campagne ' Recht op Natuur ' voor het nakomen van de beloften en de Europese plichten van onze overheid, ten aanzien van natuurherstel. De otter en het otterleefgebied is een van de speerpunten van die campagne.
Anders dan Das en Boom, verwacht Niewold dat otters ook in het Nederland van nu al een goede kans maken. Ook Johan Bekhuis van Stichting Ark toont zich hoopvol in onze reportage: "Natuurlijk, er zouden nog een hoop knelpunten kunnen worden weggenomen. Maar als je ziet dat de otters uit Duitsland al steeds dichter naar de grens komen, en dat de dieren uit de omgeving van Doesburg daar ook op eigen kracht naartoe zijn gekomen uit Overijssel, dan laat dat zien dat de otters al heel weerbaar zijn."
Bij de foto: Freek Niewold (r)  en Tjibbe Hunink van Staatsbosbeheer laten de otter vrij.
Nadere informatie:
Het Niewold Wildlife Infocentre van Freek Niewold stelde in opdracht van Rijkswaterstaat en ARK een overzicht op van de belangrijkste knelpunten voor de otter in Oost-Nederland. Dat rapport is hier te vinden. Op de site ottersinrivierenland.nl is achtergrondinformatie over de otter te vinden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.