Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Otter terug in de Gelderse Vallei

  •  
06-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
ottersporen.jpg

© Otter in Natuurpark Lelystad

Uit de vondst van otteruitwerpselen tussen Wageningen en Rhenen blijkt goed nieuws: de otter is terug in de Gelderse Vallei.
Precies op de grens van Wageningen en Rhenen, tevens de grens tussen de provincies Utrecht en Gelderland, zijn uitwerpselen gevonden van een tot nu toe nog onbekende otter. Dat meldt Marjolein van Adrichem, vrijwilliger bij bever- en otterwerkgroep CaLutra. De otter heeft nu dus ook Wageningen bereikt. De dichtstbijzijnde bekende otterlocaties in Gelderland waren tot nu toe de Ooijpolder bij Nijmegen en de Rijnstrangen bij Zevenaar.
Otteruitwerpsel---marjolein
De gevonden otteruitwerpselen. Foto: Marjolein van Adrichem
In de provincie Utrecht zijn nog niet eerder otteruitwerpselen gevonden. Mogelijk is deze otter dus vanuit Zevenaar of Nijmegen naar Wageningen gekomen. ‘Of het hier gaat om een zwervende otter of om een vestiging is nog niet te zeggen, want er zijn pas twee uitwerpselen gevonden onder een brug over het kanaal de Grift’, aldus Van Adrichem.

Leefgebied en bedreigingen

De Grift biedt vooral in combinatie met de uiterwaarden van de Nederrijn bij Wageningen en Rhenen een uitermate geschikt leefgebied voor de otter. De N225 kan dan echter wel een knelpunt vormen. Dit is een voor een otter veel te drukke weg. Als de otter daar oversteekt is er een grote kans dat hij wordt aangereden. Andere gevaren in de omgeving zijn muskusrattenvallen en visfuiken. Hierin kunnen (jonge) otters verstrikt raken en verdrinken. Nu er ottersporen gevonden zijn, wordt het hoog tijd om deze gevaren aan te pakken.
Tekst: Marjolein van Adrichem, CaLutra, Zoogdiervereniging en Alterra Wageningen UR
Bron: Natuurbericht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.