Vroege Vogels

Otter op landgoed De Horte

  •    •  
15-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ottersporen.jpg

© Otter in Natuurpark Lelystad

In de Emmertochtsloot op De Horte leeft een otter. Dit vermoeden had Landschap Overijssel al langer, maar nu zijn sporen en poepjes, ofwel spraints, gevonden. Met deze spraints markeert de otter zijn leefgebied. In de Vecht bij Dalfsen en richting Zwolle leven twee of drie otters, het lijkt erop dat één van deze otters zijn leefgebied heeft uitgebreid naar de Emmertochtsloot en dus naar de Horte,
Otters hebben een groot leefgebied. Hoe minder voedsel er in dit leefgebied te vinden is, hoe groter het gebied moet zijn om te kunnen overleven. Dit betekent dat de otter vaker wegen moet oversteken. 30% van de otters in Nederland komt dan ook om als verkeersslachtoffer.
Grote afstanden
De otter komt graag in gebieden waar veel dekking langs de waterkant is en voldoende vis leeft. “Je verwacht otters in rivieren zoals de Vecht en de IJssel, maar sinds kort zien we ook dat otters de weteringen ontdekken”, aldus Mark Zekhuis, ecoloog bij Landschap Overijssel. “De otter die we hier in Dalfsen zien, is waarschijnlijk dezelfde otter die we in Zwolle tegenkomen.”
In dit hele gebied van 80 tot 100 vierkante kilometer, zijn sporen van waarschijnlijk hetzelfde beest gevonden. Dit leefgebied is zo groot omdat het eigenlijk niet ideaal voor de otter is. “Een wetering heeft weinig variatie, zoals riet, struiken of andere begroeiing aan de oever waar de otter in weg kan kruipen als gevaar dreigt. En er leeft ook maar weinig vis in de weteringen. De otter moet dus wel grote afstanden afleggen om zijn maaltje bij elkaar te krijgen, met alle gevolgen van dien."
Zelf op zoek naar ottersporen?
Een otter in het wild zien valt niet mee, maar gelukkig laten ze wel sporen achter die goed te herkennen zijn. Rob Koelman van de Zoogdiervereniging weet precies hoe ze eruit zien en waar je ze kunt vinden. Bekijk de video of lees hier de tips.
Lees meer: Nature Today
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.