Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Otapan mogelijk terug naar Nederland

  •  
29-08-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_136672.jpg
Het asbestschip de Otapan keert mogelijk terug naar Nederland. Staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) zei dat dinsdag na terugkeer van zijn mislukte overleg in Turkije over een oplossing voor de Otapan. De Turken blijven weigeren het schip op een werf aan hun westkust te laten slopen, ondanks een aanbod tot hulp.
Volgens Van Geel gaat hij nu snel praten met de eigenaar, het Mexicaanse bedrijf Basilisk, dat volgens hem verantwoordelijk is voor het schip. Het zou, aldus de staatssecretaris, kunnen gebeuren dat het schip naar Nederland komt, in afwachting van definitieve acceptatie door een andere werf. ,,De Otapan kan niet als een soort spookschip blijven rondvaren.''
De Otapan, eind juli uit Amsterdam vertrokken, blijkt na navraag 54 ton asbestmateriaal aan boord te hebben, en niet slechts 1000 kilo. Het schip mocht daarom de Turkse wateren niet in en dobbert sinds een week rond bij het Griekse eiland Lesbos.
Van Geel, die zich ,,moreel verantwoordelijk'' voelt voor een schone en veilige sloop, vloog maandag daarom naar Ankara voor overleg met milieuminister Osman Pepe. Hij bood hem excuses aan dat de VROM-exportvergunning niet correct was ingevuld, en daarnaast hulp zoals een gezamenlijke inventaris van de Otapan, op Nederlandse kosten.
Hij wilde ook een Nederlandse team sturen voor de verwijdering van alle asbest en alles daarvan boven 1000 kilo in Nederland verwerken.
Desondanks bleef Pepe weigeren het schip toe te laten. Dat was niet alleen, omdat de Nederlandse gegevens niet klopten. Volgens Pepe heeft Turkije ook onvoldoende verwerkingscapaciteit. Van Geel bestreed dat. Volgens hem zijn er in Turkije schepen met veel meer asbest gesloopt.
Volgens de CDA-staatssecretaris had Pepe echter in zijn land ,,geen millimeter ruimte'' voor een oplossing, omdat hij in de pers had gezegd dat Turkije ,,1000 kilo en geen gram meer'' zou accepteren. Sloop in Nederland van de Otapan is volgens hem niet aan de orde.
Van Geel zette zich scherp af tegen Greenpeace, dat vindt dat sloop van zulke schepen alleen maar in westerse landen mag gebeuren. Dat is veel te duur, aldus Van Geel. ,,De schepen dreigen dan te belanden op stranden van Bangladesh of te worden afgezonken.'' Hij was ook pertinent in zijn uitspraak dat Nederland, dat zich heeft eerder ook al heeft ingezet voor een ander asbestschip, de Sandrien, zich nooit meer zo zal inspannen voor dit soort schepen.
De Tweede Kamer houdt hoogstwaarschijnlijk woensdagmiddag een spoeddebat over de affaire. De PvdA drong daar via milieuwoordvoerder Diederik Samsom dinsdag op aan. Ook wil de partij een brief van Van Geel. Ook CDA-collega Liesbeth Spies vroeg snel uitleg.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.