Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Orkanen extra complicatie olieramp'

  •  
03-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
water_04.jpg
Het nieuwe orkaanseizoen kan vanaf 1 juni extra complicaties opleveren bij de olievervuiling in de Golf van Mexico. Tegen de tijd dat het orkaanseizoen aanbreekt, is het olieprobleem nog niet opgelost. Dit zegt projectdirecteur water Piet Dircke van ingenieursbureau Arcadis.
Arcadis is in de Amerikaanse stad New Orleans betrokken bij de aanleg van stormvloedkeringen en dijkverhogingen na de overstromingen die de orkaan Katrina in 2005 veroorzaakte. De recente olieramp zal niet direct van invloed zijn op de werkzaamheden van het ingenieursbureau bij de bescherming van de stad in Louisiana.
,,De olie zal New Orleans niet bereiken'', weet Dircke. ,,Maar over de combinatie van de olieramp met een hurricane is nog niet goed nagedacht. De rotzooi is dan misschien niet te overzien.''
Op de lange termijn voorziet Dircke wel problemen voor de Mississippidelta. Om New Orleans duurzaam tegen hoog water te beveiligen, is ook een stabiele delta nodig. Dircke: ,,Door de olie- en gaswinning is daar sprake van bodemdaling en stukken land die worden afgeslagen. Uiteindelijk zal de vegetatie daardoor ook achteruitgaan.''
Met alleen de aanleg van stormvloedkeringen en dijkverhogingen ben je er daarom nog niet, zegt Dircke. ,,Op de lange termijn moet je ook de delta versterken.''
Momenteel is Arcadis met zo'n tweehonderd man aan het werk in New Orleans. Het ingenieursbureau heeft voor 200 miljoen dollar (150 miljoen euro) aan opdrachten lopen voor advieswerk bij zo'n zestig projecten die New Orleans moeten beschermen tegen nieuwe overstromingen. De werkzaamheden moeten op 1 juni 2011 klaar zijn.
Ook de Nederlandse bodemonderzoeker Fugro meldt dat de olieramp vooralsnog ,,geen consequenties'' heeft voor de werkzaamheden daar. Fugro voert geotechnische bodemonderzoeken uit voor de kustbeschermingswerken in New Orleans.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.