Vroege Vogels

Orkaanseizoen nòg niet afgelopen

  •  
03-01-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_135657.jpg
Nog nooit zijn er in een jaar zoveel tropische stormen en hurricanes in één seizoen geweest. Normaal eindigt dat eind november, december werd Epsilon als laatste beschouwd. Nu staat de 27ste tropische storm op de kaart, Zeta. Van Zeta wordt op land niets gevreesd.
Veel Amerikanen keken vorig jaar uit naar de 30ste november, de dag waarop normaalgesproken een einde komt aan het hurricaneseizoen. Dit hurricaneseizoen is echter anders dan anders, veel records zijn gebroken. Zo zijn er nog nooit zijn er zoveel tropische stormen geweest, het hurricaneseizoen begon ook uitzonderlijk vroeg: begin juli vorig jaar. Een tropische storm met de naam Zeta, de zesde letter van het Griekse alfabet, is nog nooit voorgekomen.
Kort voor 'sluitingsdatum', 30 november, ontstonden er nog twee tropische stormen. Delta trof op 28 november als ex-tropische storm nog de Canarische Eilanden en Epsilon bleef boven de Atlantische Oceaan en liet, net als Zeta, het vasteland ongemoeid.
Niet vaak ontstaan er na november nog tropische stormen. Dat gebeurde onder andere in 1925 en in 2003, toen er zelfs nog twee tropische stormen in december ontstonden. Door de lagere zeewatertemperaturen zijn zulke late stormen meestal niet meer zo hevig.  
Zeta is de 27e tropische storm van het seizoen waarin voor het eerst in de geschiedenis de reservelijst van stormnamen aangebroken. Elke tropische storm krijgt een naam in de volgorde van de letters van het alfabet, de eerste naam begint met de A, de tweede met de B, de derde met de C enz. In 2005 waren de eerste drie Arlene, Bret en Cindy. Deze lijst houdt op bij de W, omdat er maar weinig namen zijn die beginnen met de letters X, Y en Z. Ook de Q ontbreekt. Komen er dan nog meer stormen dan krijgen ze de namen van het Griekse alfabet, Alpha, Beta, Gamma, Delta, Epsilon en Zeta (zie Griekse stormnamen NHC onder Externe links).
Het hurricaneseizoen heeft  nu in totaal 27 tropische stormen opgeleverd, waarvan er 14 de hurricane-status hebben bereikt. Normaal zijn dat er zo'n 5 of 6, in 2001 en 2004 waren het er 9. Het vorige recordjaar was 1933 toen het Caribisch gebied 21 tropische stormen kreeg te verwerken.
 
Bron: KNMI

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.