Vroege Vogels

Orkaan Wilma zwaarste ooit gemeten

  •  
19-10-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6373 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_138845.jpg
De orkaan Wilma is de sterkste orkaan die ooit is gemeten. Dat heeft het Amerikaanse Nationale Orkanen Centrum (NHC) woensdag bekendgemaakt. De storm was de afgelopen 24 uur al aangezweld tot orkaan van de zwaarste en ,,potentieel catastrofale'' categorie 5.
Een onderzoeksvliegtuig dat woensdag in alle vroegte over het 'oog' van de verwoestende storm vloog, mat volgens het NHC een extreem lage luchtdruk van 882 millibar. Wilma breekt hiermee het record van de orkaan Gilbert. Die bereikte in 1988 een waarde van 888 millibar. Zo'n luchtdruk is door gewone barometers niet meer waar te nemen.
De luchtdruk in het oog van een orkaan is volgens een woordvoester van het KNMI een maat voor de sterkte. ,,Hoe lager de luchtdruk, hoe krachtiger de orkaan.''
888 Millibar is overigens niet de laagste waarde die ooit in een storm is gemeten. Het wereldrecord staat op 870 millibar en werd op 12 oktober 1979 gemeten in een tyfoon, zoals orkanen in de Grote Oceaan worden genoemd. Tyfoon TIp bereikte de enorme kracht bij Guam in de Grote Oceaan.
Het oog van de orkaan bevindt zich 550 kilometer ten zuidoosten van de noordpunt van het Mexicaanse schiereiland Yucatan. De verwachting is dat Wilma in de komende dagen langs Cuba en Mexico trekt en dan in noordoostelijke richting zal afbuigen richting de Amerikaanse staat Florida. De orkaan zal daar waarschijnlijk in het weekeinde aan land komen.
Dan is Wilma echter niet meer zo verwoestend als nu, verwachten de meteorologen van het NHC. De orkaan heeft inmiddels haar maximale kracht bereikt en zal als ze vermoedelijk vrijdag de zuidoostelijke Golf van Mexico binnengaat in kracht afnemen.
In Haïti zijn zeker tien mensen omgekomen door modderstromen die het gevolg waren van hevige regenval. In het zuiden van Cuba zijn dinsdag duizenden mensen geëvacueerd in verband met hevige slagregens. In de provincies Santiago, Guantánamo en Granma zijn honderden gebouwen beschadigd.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.