Vroege Vogels

'Orka's zullen vaker vastzitten in ijs'_10_01_2013

  •    •  
10-01-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
orka_04.jpg
Het zal in de toekomst vaker gebeuren dat orka's en andere walvissen vast komen te zitten in het ijs in het gebied bij de Noordpool. Dat heeft alles te maken met klimaatverandering, zei een woordvoerder van het Wereld Natuur Fonds (WNF) donderdag.
Noodklok
Het vissersdorp Inukjuak, gelegen in de Hudsonbaai in het oosten van Canada, luidde deze week de noodklok, omdat een stuk of 12 orka's vast kwamen te zitten in het ijs van de baai, enkele tientallen kilometers van de kust. Het wak waardoor de dieren naar adem happen, lijkt almaar kleiner te worden. Burgemeester Peter Inukpuk van de Inuit-gemeenschap riep de regering daarom op een ijsbreker te sturen om de dieren te bevrijden.
Paniek
De orka's lijken van tijd tot tijd ,,in paniek'' te raken, zei de burgervader tegen de Canadese omroep CBC. Een ijsbreker is er nog niet. Wel reist een team van experts af naar Inukjuak om te kijken hoe ze de orka's kunnen helpen.
klimaatverandering
Het is ongebruikelijk dat orka's in deze tijd van het jaar in de Hudsonbaai zwemmen, aldus het WNF. Het is nu relatief warm waardoor er tot een paar dagen geleden amper ijs was. Ineens begon het te vriezen. Milde temperaturen die plots omslaan, duiden volgens de natuurorganisatie op klimaatverandering.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.