Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Orka Morgan naar Canarische Eilanden

  •  
19-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
orka1.jpg
Orka Morgan naar Canarische EilandenOrka Morgan verhuist waarschijnlijk van het Dolfinarium in Harderwijk naar de Canarische Eilanden. Het Dolfinarium liet dinsdag weten een adoptiefamilie te hebben gevonden in het dierenpark Loro Parque op Tenerife. Actiegroepen verenigd in de Orka Coalitie gaan de mogelijke verhuizing aanvechten bij de rechter.
Morgan werd op 23 juni vorig jaar sterk verzwakt uit de Waddenzee gehaald en kwam daarna op sterkte in Harderwijk. Onderzoek wees uit dat het dier niet meer kon worden teruggezet. Sindsdien was het Dolfinarium op zoek naar een geschikte opvangplek.
Soortgenoten
Volgens het Dolfinarium is het belangrijk dat Morgan zo snel mogelijk met soortgenoten in contact komt. Het attractiepark heeft bij het ministerie van Economische Zaken een vergunning aangevraagd om het dier te mogen verhuizen. Het Dolfinarium hoopt dat de Orka Coalitie, die het dier wil terugzetten, afziet van rechtszaken die de verhuizing zullen vertragen.
,,De groepssamenstelling en het leefgebied van de orka's op Tenerife sluiten perfect aan bij de behoeften van een jonge orka,'' zegt directeur Marten Foppen.
Het verblijf van de orka's op Tenerife, Orca Ocean genaamd, is gebouwd in 2006 en is volgens het Dolfinarium het meest moderne onderkomen voor dergelijke dieren in de wereld. De vissen zwemmen in 22 miljoen liter zeewater dat direct uit de aangrenzende Atlantische Oceaan wordt gehaald.
Tegenstanders
Actiegroepen willen het transport van het dier via de rechter tegenhouden. De coalitie bepleit vrijlating van Morgan in de vrije natuur. Verplaatsing naar het dierenpark op Tenerife zou dat blokkeren en van de orka een blijvende attractie maken.
Bron: ANP
Bekijk de tv-uitzending over orka Morgan:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.