Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Organisaties ondernemen actie voor orka Morgan in Dolfinarium

  •  
20-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Orka2.jpg
Een coalitie van Nederlandse natuurbeschermings- en dierenorganisaties trekt de neutraliteit in twijfel van een groep onbekende wetenschappers die momenteel het Dolfinarium advies geeft over de toekomst van orka Morgan. Donderdag 21 oktober zullen ze actie voeren bij het Dolfinarium in Harderwijk. De organisaties eisen openheid over de gang van zaken en willen dat onafhankelijke wetenschappers de mogelijkheid krijgen om aan het proces bij te dragen.
Ruim vier maanden geleden werd orka Morgan verzwakt aangetroffen in de Waddenzee. Ze is toen uit het water gehaald en naar het dolfinarium in Harderwijk gebracht, waar ze nog steeds verblijft. Het dolfinarium heeft aangegeven dat uitzetting waarschijnlijk niet mogelijk is, terwijl een grote groep internationale orka wetenschappers denkt dat dit wel kan en deze hun hulp ook al hebben aangeboden om uitzetting te realiseren.
"Alle internationaal erkende wetenschappers geven aan dat er mogelijkheden zijn om deze orka uit te zetten, en zijn ook bereid daarbij te helpen. Het lijkt er op dat het Dolfinarium alleen advies wil van mensen uit de industrie zelf, waarvoor de commerciële belangen voorop staan, in plaats van het belang van de orka zelf.” aldus Wietse van der Werf, initiatiefnemer van de coalitie.
De organisaties willen dat het Dolfinarium serieus werk maakt van haar uitzetting en zullen op donderdag 21 oktober actie voeren bij het park om hun oproep kracht bij te zetten.* De organisaties die onderdeel van de coalitie zijn:
  • Bite Back                                                    
  • Dolphinmotion
  • Pink!
  • Een Dier Een Vriend                                 
  • Sea First Foundation                                  
  • The Black Fish
  • Vier Voeters
Schrijver en onderwaterfotograaf Dos Winkel (63) heeft zich ook bij het initiatief aangesloten. "Voor alle wilde dieren geldt dat zij beter in hun natuurlijke omgeving kunnen leven dan in gevangenschap. Dit geldt in hoge mate voor zeezoogdieren zoals dolfijnen en andere walvisachtigen. Door hun sonarcommunicatie worden zij in een betonnen bassin letterlijk gek van het weerkaatsen van hun geluid tegen de wanden." legt hij uit.
De media zijn welkom om donderdag vanaf 12.30 aanwezig te zijn bij de Vischpoort te Harderwijk, waarna een ludieke actie zal volgen bij het Dolfinarium die rond 13.00 afgerond zal worden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar