Vroege Vogels

Orchideeënseks: list en bedrog

  •  
05-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
Joop ten Dam

Joop ten Dam bij de bijenorchis

© Jeannette Parramore

Orchideeënseks: list en bedrog

Orchideeën die geen nectar produceren moeten alles uit de kast halen om bestuivers te lokken. Bijvoorbeeld door te ruiken alsof je nectar hebt. Of door te lijken op een orchidee die wel nectar heeft. Of door te doen alsof je een vrouwtjeswesp of vlieg bent, zodat de bestuiver met je wil paren. Maar alleen jonge mannetjes trappen daar in.

Nectar

De productie van nectar speelt een belangrijke rol in de bestuiving, dus het is opmerkelijk dat er ook soorten zijn, zo'n dertig procent, die dat niet doen. En dus minder bestoven worden. Wat is het voordeel? Waarschijnlijk kost het maken van nectar veel energie, waardoor een orchidee voor een andere strategie kan kiezen.

Foppen

Bestuivers foppen dus, met allerlei middelen, ook wel seksuele mimicry genoemd. Nadeel is dat deze manier van bestuiving erg soortspecifiek is, dwz je kunt maar één soort bestuiver aantrekken met je bedrog. En dan moet je ook nog maar hopen dat hij het niet meteen door heeft. Alleen jonge mannetjes trappen er in, een ervaren man laat zich niet misleiden en kiest voor een orchidee die wel wat te bieden heeft. Een enkele orchidee bestuift uit armoede zichzelf.
vliegenorchis.jpg
bijenorchis.jpg
welriekende-nachtorchis.jpg
BredeWesp_orchis.jpg
kleinekeverorchisdannyzuurbierpuntcom.jpg

© Foto: dannyzuurbier.com (Creative Commons)

veenorchis.jpg
moeraswespenorchis

© Moeraswespenorchis. Fotograaf: euroblinkie

mannetjesorchis.jpg

Meer over:

orchidee
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.