Dit voorjaar groeiden er meer orchideeën dan voorgaande jaren in de natuurgebieden van Natuurmonumenten in de IJsselvallei. Ook het aantal plekken waar de orchideeën groeien is toegenomen. Dat hebben onderzoekers ontdekt. Voor Natuurmonumenten is de terugkeer van deze zeldzame planten de kroon op het herstel van de natte hooilanden.
Gevlekte orchis en rietorchis
Sinds het eind van de jaren '90 werkt Natuurmonumenten in de IJsselvallei aan herstelprojecten, zodat de hooilanden weer natter worden en de voedselrijke bovengrond weer schraler wordt. Natuurmonumenten heeft op een aantal plaatsen de voedselrijke bovengrond afgeplagd en de grondwaterstand verhoogd. Met resultaat! In de Loenense Hooilanden en in het Soerense Broek zijn op de geplagde delen bloeiende gevlekte orchissen en rietorchissen gevonden. In het Turfveen, onderdeel van landgoed Leusveld, zijn de eerste gevlekte orchissen teruggekeerd.
Meer hooi, minder orchideeën
Orchideeën waren rond het jaar 1850 een vrij normale verschijning in de vele bloemrijke, natte hooilanden in de IJsselvallei. De orchideeën konden zeer goed gedijen door het vele kalkhoudende kwelwater dat van de Veluwe kwam. Vanaf 1950 veranderde het hooilandbeheer. De meeste graslanden werden sterk ontwaterd en de introductie van kunstmest zorgde voor een toename van bemesting. Hierdoor verviervoudigde de hooiproductie. Met als gevolg dat er in de jaren '60 van de vorige eeuw vrijwel geen orchideeën in het gewone boerenland meer te vinden waren. Zelfs in de natuurgebieden van Natuurmonumenten hadden de planten het moeilijk en liepen de aantallen op veel plaatsen flink terug. De meest kritische soorten als grote muggenorchis, moeraswespenorchis en welriekende nachtorchis verdwenen helemaal.