Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Oranjetipje is er weer vroeg bij

28 mrt 2014
  •  
leestijd 1 minuten
dwmaas_oranjetipje.jpg

© Foto: dwmaas

Er worden al weer op allerlei plekken oranjetipjes gezien. Dit voorjaarsvlindertje, dat vroeger de piek rond Koninginnedag had is er de laatste tientallen jaren steeds vroeger bij.
De eerste is gezien op 13 maart en vanaf 20 maart worden er regelmatig oranjetipjes gemeld en dat is niet verwonderlijk door de hoge temperaturen deze maand. De soort vliegt natuurlijk lang nog niet overal, maar als het weer een aantal dagen zonnig en zacht wordt, zoals voorspeld voor komend weekend, zal de soort volop en op veel meer plaatsen te zien zijn.
De soort is dit jaar trouwens niet extreem veel vroeger dan de afgelopen 10 jaar, maar wel veel eerder dan in 2013. Toen werd de eerste pas op 5 april gezien. Het voorjaar was toen erg lang koud. De eerste vliegdata van het oranjetipje vanaf 2004 zijn: 17, 15, 22, 11, 26, 18, 23, 19, 20 maart, 5 april en nu dus 13 maart. Een eersteling zegt natuurlijk niet alles, het gaat er om wanneer de soort echt gaat vliegen en dit jaar was dit rond 20 maart. Toen kwamen er meldingen uit diverse plekken in het land, soms van meer dan één vlinder. Als we verder terugkijken, in de laatste helft van de vorige eeuw, dan begon de soort in de eerste helft van april pas echt te vliegen.
Lees verder op Natuurbericht.nl
Bron: Kars Veling, De Vlinderstichting

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.