Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Oranje pruikzwammen baren opzien

2 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Pruikzwam - Fotograaf: geurtvs

© Pruikzwam - Fotograaf: geurtvs

De pruikzwam werd uitgekozen tot Paddenstoel van het jaar 2016. De eerste waarnemingen van pruikzwammen zijn inmiddels doorgegeven, maar met een opvallende oranje kleur . Normaal zijn pruikzwammen wit. 
Waar deze overdreven oranje kleur door wordt veroorzaakt is niet precies bekend. Vermoed wordt dat het te maken heeft met het warme weer van de laatste tijd, die soms gepaard gingen met hevige regenval.
De pruikzwam is een zwakteparasiet op dood loofhout in holtes en spleten van oude, staande loofbomen, vaak meters boven de grond. Ook komen ze wel voor op dode liggende stammen en stronken. Ze veroorzaken witrot van het hout. Er zijn gevallen bekend waarbij de pruikzwam jarenlang elk jaar op dezelfde boom tevoorschijn kwam, zonder dat enige schade aan de boom kon worden vastgesteld. In ons land komen pruikzwammen hoofdzakelijk voor op oude beuken of beukenstammen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.