Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Orang-oetan beter af na restauratie van bos

  •  
29-10-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
orang-oetan.jpg
De Maleisische deelstaat Sabah en het Wereld Natuur Fonds hebben een overeenkomst gesloten op duizenden bomen te herplanten op het eiland Borneo. De restauratie van het natuurgebied in het noordoosten van Borneo moet ervoor zorgen dat orang-oetans een beter heenkomen krijgen in Sabah.
Het landschap dat wordt gerestaureerd is bijna duizend hectare groot. Dat staat gelijk aan tweederde van het oppervlak van de provincie Utrecht. In de omgeving leven veel bedreigde diersoorten, waaronder olifanten en neushoorns. Ook de orang-oetans die in het gebied leven, hebben het moeilijk. Bij de restauratie van het gebied wordt extra gelet op de eisen die deze mensaap aan zijn leefgebied stelt.
Het aantal orang-oetans is de afgelopen jaren in alarmerend tempo gedaald. Sommige wetenschappers schatten zelfs deze mensapensoort de afgelopen eeuw met 90 procent is afgenomen. Het eiland Borneo, waar Indonesië, Maleisië en Bruneï aan elkaar grenzen, heeft nog grote stukken ongerept regenwoud en vormt daarmee een belangrijk leefgebied voor de orang-oetan. Maar ook hier staat de natuur door illegale houtkap, de aanleg van oliepalmplantages en de papierindustrie steeds vaker onder druk.
Hart van Borneo
Vandaar ook dat de regeringen van Indonesie, Maleisie en Brunei in 2006 het ‘Hart van Borneo initiatief’ hebben gelanceerd. Dit natuurbeschermingsplan heeft tot doel om 22 miljoen hectare tropisch regenwoud op Borneo te beschermen. Dat is een gebied ter grootte van Roemenië. De restauratie van het natuurgebied in de Maleisische deelstaat Sabah is onderdeel van dit ‘Hart van Borneo initiatief’. Het project neemt zeker 5 jaar tijd in beslag.
Bron: WNF

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.