Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Taxidermist Christel brengt vogels weer "tot leven"

  •  
19-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2513 keer bekeken
  •  
279086556_701172201333405_6137497024795282303_n

Opgezette ijsvogel

© Christel van Ommen

Met haar vakkundige handen lijkt ze dode vogels weer tot leven te wekken: Christel van Ommen is taxidermist, oftewel dierenpreparateur. Met haar vogels is ze al meermaals in de prijzen gevallen en won ze dit jaar zelfs de eerste plaats in de Wereldkampioenschappen Taxidermie, categorie vogels.

Villen, wassen, vullen

Het opzetten van dieren heet taxidermie. Dat betekent letterlijk ‘het verplaatsen van huid’ in Oud-Grieks. Maar voordat je aan de slag kan met de vogel moet de huid geprepareerd worden. Het dier wordt eerst gevild: al het vlees en de botjes worden eruit gehaald zodat alleen de huid overblijft. Die wordt vervolgens gelooid, zodat het dier niet bederft, en gewassen.

Na het drogen kan de huid weer gevuld worden, met bijvoorbeeld watten of schuim. Stukjes ijzerdraad brengen het dier in positie. Bij wedstrijden speelt die positionering een grote rol: de vogel moet zo natuurlijk mogelijk neergezet worden, alsof hij bevroren is in levende staat.

Christel besteed ook veel tijd aan het verenkleed: veertje voor veertje legt ze het netjes, net als een vogel zijn eigen kleed verzorgt. De snavel, de poten en de naakte huid worden zorgvuldig geverfd. Zo brengt ze het dier weer tot leven.

ee

De draadjes houden de veertjes, die stuk voor stuk goed zijn gelegd, op hun plaats

© Christel van Ommen

The Breathless Zoo

Christel prepareert vogels die ze verkrijgt bij dierenparken, dierenwinkels of kwekers. Soms doet iemand een commissie voor een overleden huisdier. Samen met haar man Willem heeft ze een kleurrijke collectie opgebouwd, genaamd ‘The Breathless Zoo’.

Tijdens de Wereldkampioenschappen Taxidermie 2022 in Springfield, Missouri (VS), heeft Christel gewonnen in de categorie 'Best of World' met een opgezette paradijstangare. Met hetzelfde stuk won ze ook de categorie 'Best of Show Habitat'. Ze is de eerste vrouwelijke winnaar van beide titels en moest drie voormalige wereldkampioenen verslaan om ze te winnen.

281015916_714265863357372_2326037671162771405_n

Opgezette paradijstangare, prijswinnaar

© Christel van Ommen

Mag elke vogel worden opgezet?

Als je een dood dier in het wild tegenkomt, mag die niet zomaar worden opgezet. Streng beschermde dieren mogen bijvoorbeeld niet opgezet worden, tenzij er ontheffing voor is gegeven. Andere dode dieren, die aan een natuurlijke dood zijn gestorven, mogen opgezet worden. Het dier moet worden gemerkt en gemeld bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.