Ruim 93 procent van de warmte die voortkomt uit de opwarming van de aarde gaat naar het zeewater. Juist de stijging van de zeewatertemperatuur is niet meegenomen in studies over de opwarming van de aarde.
Metingen
De opwarming van de atmosfeer is niet altijd even consistent. Uit metingen blijkt bijvoorbeeld dat zowel 2005 als 2010 even warm waren. Klimaatsceptici grijpen dit soort voorbeelden aan om zich kritisch uit te laten over de opwarming van de aarde. Maar de opwarming van de aarde is juist niet terug te vinden in de opwarming van de atmosfeer, maar in de warmte van de oceanen. Met name diep in de zee is een significante opwarming gaande.
Ontwikkelingen
De oceanen omvatten ongeveer driekwart van de planeet en bepalen daarmee het klimaat. Een belangrijke ontwikkeling hierbinnen is het gebruik van Argo-floats. Dit zijn boeien die twee kilometer diep duiken op vaste tijden en tijdens hun duik temperaturen en zoutgehaltes meten. Daarna komen ze weer aan de oppervlakte en sturen ze hun gegevens door aan satellieten. Voorheen werd alleen aan de oppervlakte gemeten.