Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Opwarming van de aarde: meer El Ninos

  •  
05-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
vvklimaat_JA19314.jpg
In april was er een klimaatsymposium over de gevolgen van de opwarming van de aarde voor de Galapagos. Een van de verwachtingen die werd uitgesproken is dat El Ninos in de komende jaren veel vaker zullen voorkomen dan in de afgelopen periode. Twee maanden later constateren klimaatdeskundigen het ontstaan van een El Nino, die waarschijnlijk dit jaar matig zal zijn (een stijging van het oceaanwater met  maximaal 1,5 graad). Het gevolg voor de pinguïns, de zeevogels en de leguanen (zie mijn blog van 20 mei 2009) zal met een dergelijke temperatuurstijging beperkt zijn.
Voor 2014 wordt een zware El Nino verwacht, waarbij het zeewater een temperatuurstijging van 2,5 graad zal hebben. Dit is wel desastreus voor de dieren.  De verwachting is dat er daarna steeds zwaardere El Ninos zullen optreden. Dit betekent ook zware regenval zowel in de aride zone van de Galapagos, het van nature droge gebied tussen de kust en het hoogland, als in het hoogland. Zware regenval in deze gebieden met elk een eigen vegetatie en fauna zal desastreus zijn voor deze vegetatie en dieren (zoals reuzenschildpadden) in dat gebied. In het el Ninojaar 1997-1998 overleefden veel schildpadden het zware weer niet.
Menselijk handelen heeft dus zowel direct (door toerisme en bewoning), als indirect (de menselijke invloed in de opwarming van de aarde) gevolgen voor de bijzondere natuur van de Galapagos. De mens zelf blijft overigens ook niet buiten schot. De bewoners van de Cariben kunnen opgelucht adem halen in een El Nino jaar, omdat de kans op orkanen sterk afneemt, maar de galapaguena moeten zich ernstig zorgen maken over hun gezondheid. Het gevaar van Dengue, Malaria en gele koorts zal in El nino-jaren sterk toenemen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.