Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Opwarming toendra treft kanoetenkuiken

  •  
10-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
Kanoeten in vlucht

© Fotograaf: Maureen

Kanoeten, of kanoetstrandlopers, zijn arctische trekvogels, net als brandganzen en drieteenstrandlopers. Ze trekken vanuit hun zomerbroedgebied in het Noordpoolgebied via onze Waddenzee naar hun overwinteringsgebied in de West-Afrikaanse tropen. Onderzoek  uitgevoerd door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ)   laat zien dat de gevolgen van een opwarmende toendra in het Noordpoolgebied een flinke aanslag pleegt op de kuikens van de kanoet. Door de opwarming komt de insectenpiek veel vroeger in het seizoen, zo vroeg dat de kanoeten hem mislopen. Er ontstaat dus een voedselgebrek waardoor de kuikens niet goed groeien of zelfs sterven.

Korte snavels

Het krimpen van de vogellichamen door de warmte is een steeds bekender wordend fenomeen. Op die manier passen de dieren zich aan. Zo krijgt de brandgans steeds kleinere vleugels en worden de snavels van de kanoeten steeds ietsje korter. Dat levert de vogels vervolgens weer problemen op in Afrika als ze diep in de grond hun voedsel moeten zoeken. Onderzoekers zagen dat de kortsnavelige vogels noodgedwongen zeegras aten, voedsel met een veel lagere voedingswaarde. Ook hollen de aantallen kanoeten flink achteruit. Zo waren er in de jaren 80 nog een half miljoen kanoeten, nu zijn dat er nog maar een kwart miljoen.
kanoet kuiken

© Kanoet kuiken, foto: Job ten Horn

Kanoetkuiken, foto: Job ten Horn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.