Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Opwarming toendra treft kanoetenkuiken

10 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Kanoeten in vlucht

© Fotograaf: Maureen

Kanoeten, of kanoetstrandlopers, zijn arctische trekvogels, net als brandganzen en drieteenstrandlopers. Ze trekken vanuit hun zomerbroedgebied in het Noordpoolgebied via onze Waddenzee naar hun overwinteringsgebied in de West-Afrikaanse tropen. Onderzoek  uitgevoerd door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ)   laat zien dat de gevolgen van een opwarmende toendra in het Noordpoolgebied een flinke aanslag pleegt op de kuikens van de kanoet. Door de opwarming komt de insectenpiek veel vroeger in het seizoen, zo vroeg dat de kanoeten hem mislopen. Er ontstaat dus een voedselgebrek waardoor de kuikens niet goed groeien of zelfs sterven.

Korte snavels

Het krimpen van de vogellichamen door de warmte is een steeds bekender wordend fenomeen. Op die manier passen de dieren zich aan. Zo krijgt de brandgans steeds kleinere vleugels en worden de snavels van de kanoeten steeds ietsje korter. Dat levert de vogels vervolgens weer problemen op in Afrika als ze diep in de grond hun voedsel moeten zoeken. Onderzoekers zagen dat de kortsnavelige vogels noodgedwongen zeegras aten, voedsel met een veel lagere voedingswaarde. Ook hollen de aantallen kanoeten flink achteruit. Zo waren er in de jaren 80 nog een half miljoen kanoeten, nu zijn dat er nog maar een kwart miljoen.
kanoet kuiken

© Kanoet kuiken, foto: Job ten Horn

Kanoetkuiken, foto: Job ten Horn

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.