Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Opwarming Himalaya bedreiging sneeuwluipaard

  •  
17-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
250 keer bekeken
  •  
sneeuwluipaard_wnf.jpg
Het ernstig bedreigde sneeuwluipaard dreigt door opwarming van de Himalaya extra in problemen te komen. Uit nieuw onderzoek van het Wereld Natuur Fonds (WNF) blijkt dat het magnifieke dier 30 procent van zijn leefgebied kan verliezen. Door klimaatverandering verschuift de boomgrens naar boven, terwijl het sneeuwluipaard afhankelijk is van zijn jachtterrein in het lege hooggebergte.
Boomgrens
Het sneeuwluipaard is één van de meest bedreigde diersoorten op aarde. In het wild komen naar schatting nog slechts vierduizend tot 6.500 dieren voor in noordelijk en centraal Azië, waaronder de Himalaya. De dieren leven verspreid over een enorm gebied, vaak tot ver boven de boomgrens. Hun leefgebied strekt zich uit van de boomgrens tot zo’n vijfduizend meter hoogte.
Jachtterrein
Op dat terrein zijn ze in staat hun prooi stilletjes te besluipen. Het WNF-onderzoek wijst uit dat het warmere en nattere weer in de Himalaya ertoe leidt dat het bos steeds meer opschuift naar het hooggebergte, het favoriete jachtterrein van het sneeuwluipaard. Sneeuwluipaarden wagen zich daarentegen zelden in bebost gebied. Als het bos geleidelijk bergopwaarts uitbreidt, wordt het gebied waar de dieren kunnen overleven dus steeds kleiner.
Impact
Het onderzoek is uitgevoerd met computermodellen en door middel van sporenonderzoek naar sneeuwluipaarden op de grond. Ook zijn modellen gebruikt om de impact van de diverse scenario’s van klimaatverandering te berekenen in leefgebieden van het sneeuwluipaard. De opwarming op grote hoogte in de Himalaya verloopt sneller dan het wereldgemiddelde.
Laatste leefgebieden
De onderzoekers hebben ook gebieden gezocht waar de effecten van klimaatverandering zich vermoedelijk minder dan gemiddeld voordoen. Die plekken kunnen voor sneeuwluipaarden in de toekomst blijven dienen als laatste leefgebieden. Veel van deze plekken overschrijden landsgrenzen, wat de noodzaak aangeeft voor internationale samenwerking om natuurgebieden te realiseren.
Stroperij
Daarnaast benadrukken de onderzoekers dat andere bedreigingen voor het sneeuwluipaard moeten worden opgelost, zodat de diersoort zich beter aan de gevolgen van klimaatverandering kan aanpassen. Stroperij, conflicten met bewoners en begrazing van hun leefgebied vormen nog steeds de grootste bedreigingen voor het sneeuwluipaard. Zo leidt verkleining van zijn leefgebied door uitbreiding van grasland voor vee nog steeds tot vergeldingsacties van bewoners, waarbij de dieren worden gedood.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.