Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Opvallend veel sijzen

  •  
11-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
aa1710dc46.jpg

© Sijsje. Fotograaf: erik1966

Weleens een groepje sijzen zien vliegen? Vogelaars noemen het ‘dansen’ wat zo’n groepje doet. In compacte groepjes zwieren ze met hoge snelheid door de lucht. Momenteel zijn er opvallend veel sijzen te vinden in ons land. Ze kwamen al vroeg in het najaar en trekken nu weer terug naar het noorden. En verliezen elkaar daarbij - opvallend genoeg! - niet uit het oog.
Buitelend aan pindanetje
Als nomaden trekken deze bosvogels in de winter rond. Ze struinen groepsgewijs elzen en berken af, maar ook andere boomsoorten waarvan ze de zaden eten. Afhankelijk van het voedselaanbod blijven ze in Noord-Europa overwinteren of trekken ze al zoekend naar West-Europa.
In jaren met weinig voedsel in het noorden zien we al in augustus of september groepen sijzen in Nederland. 2015 was blijkbaar zo’n jaar, want toen werden er vanaf september tot diep in december  veel trekkende sijzen  opgemerkt. In de winter waren ze in veel tuinen te zien, soms buitelend aan het pindanetje.
Broedende sijzen
Nu het voorjaar aanbreekt trekken bijna al deze sijzen weer richting het noordoosten. Daarbij lopen de aantallen ook weer flink op. Vooral boven de Grote Rivieren hebben trektellers de laatste weken  flink wat sijzen gezien . Ze vliegen weer terug naar de sparrenbossen van Scandinavië, de Baltische staten en Rusland. Slechts weinig sijzen blijven in Nederland ‘hangen’. Vooral in de naaldbossen van Drenthe, de Veluwe en Oost-Brabant heb je kans om ze als broedvogel tegen te komen, zo blijkt uit de  voorlopige verspreidingskaart van de vogelatlas . Let in april vooral op de ‘vlinderende baltsvlucht’ van het felgekleurde mannetje om een broedpaartje te vinden! In groepen zingende sijzen – die een apart, druk kwelend geluid voortbrengen – zijn echter vrijwel zeker nog onderweg.
  • Lees meer op Nature Today
Bron: Sovon Vogelonderzoek Nederland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.