Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Opruimen verpakkingsafval kost consumenten meer'

  •  
23-11-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_111846.jpg
Huishoudens en niet de fabrikanten zullen de rekening betalen van de nieuwe regels voor opruimen van verpakkingsafval. De gemeentelijke afvalstoffenheffing gaat straks voor gezinnen met ,,80 à 100 euro per jaar'' omhoog, bleek woensdag uit onderzoek van vier organisaties.
Staatssecretaris Van Geel (Milieu) wil dat producenten van verpakkingen en fabrikanten die hun waar inpakken, verantwoordelijk worden voor het opruimen van het verpakkingsplastic, -glas en -karton. In opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Stichting Natuur en Milieu (SNM), de coöperatieve vereniging van gemeenten VOAP en de vereniging van de afvalbranche NVRD brachten onderzoekers de gevolgen van dat beoogde beleid in kaart.
Nu bestaat ongeveer een derde van het huishoudelijk afval uit flessen, blikjes, sap- en melkpakken en ander verpakkingsafval. Een vijfde van het afval is papier en karton. Volgens de studie van de vier organisaties zullen vanaf 2006, wanneer de nieuwe regels moeten ingaan, de huishoudens in plaats van de bedrijven voor de extra kosten opdraaien.
Per gezin kost het gescheiden inzamelen en verwerken van glas en papier gemiddeld 8 euro, rekenen de onderzoekers voor. Het achteraf scheiden van de verpakkingen van het andere restafval, zoals supermarktkoepel CBL en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) pas nog voorstelden, is aanmerkelijk duurder: tussen 41 en 64 euro per huishouden. Ook het opruimen van bijvoorbeeld flesjes, blikjes en snoepwikkels, die als zwerfafval op straat belanden, is kostbaar. Naar schatting kost dat ongeveer 30 euro per gezin.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.