Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oproer rond de steenmarter

  •  
17-05-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
178 keer bekeken
  •  
Steenmarter_02.jpg
In een bedrijfsgebouw in Heerenveen komt al een tijdje een steenmarter over de vloer. Voorheen gaf dat weinig problemen, maar sinds ze de kabels bij het naastgelegen autobedrijf aanvreten en de spelende jongen over het systeemplafond rennen, zijn de rapen gaar. De marter moet weg, vindt de eigenaar. Janine brengt een bezoekje aan de familie steenmarter en gaat later op steenmartersafari in de schemering.
 
De opmars van de steenmarter
De steenmarter rukt sinds de jaren 80 op vanuit het oosten van Nederland. Op dit moment komen ze veelvuldig voor in grote delen van Limburg, Oost Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Het zijn echte cultuurvolgers en ze voelen zich prima thuis in dorpen, steden en op het platteland. Ze struinen door boerenschuren en eten de laatste frietjes uit een bakje in het uitgaanscentrum van Groningen. Vaak hebben mensen niet in de gaten dat er een steenmarter in de buurt zit totdat ze overlast gaan veroorzaken. Dat kan onschuldig zijn wanneer ze ‘speeltjes’ zoals eieren of tennisballen onder de motorkap verstoppen. Het wordt vervelend wanneer ze kabels in en om het huis gaan aanvreten, en soms  zorgt het dier voor regelrechte dagelijkse overlast. Dat gebeurt vooral wanneer een vrouwtje steenmarter besluit haar jongen groot te brengen in iemand zijn woonhuis. De marterfamilie maakt veel lawaai, poept en plast in huis en sleept allerlei prooidieren aan.
 
Krakers met een verblijfsvergunning
Voor de menselijke bewoners erg vervelend, want zij mogen niks aan deze krakers doen, omdat de steenmarter een beschermde diersoort is. Huiseigenaren moeten dus wachten totdat het steenmartergezin op eigen houtje vertrekt. Mensen worden vaak tot wanhoop gedreven wanneer ze van het kastje naar de muur worden gestuurd met hun vragen over steenmarters. Er gaan 'broodje aap’-verhalen over het weren van marters met hondenhaar, wc-blokjes, kippengaas en luid spelende radio’s. Vaak werken deze afschrikmiddelen niet of slechts tijdelijk.
Jaar van de steenmarter
Wat werkt er dan wel en hoe kunnen wij op een prettige manier samenleven met steenmarters? Deze vragen zijn de belangrijkste reden waarom de zoogdiervereniging de steenmarter heeft verkozen tot zoogdiersoort van het jaar 2013. Voorkomen van overlast is in het geval van de steenmarter beter dan genezen, dus is het belangrijk dat mensen weten wat ze kunnen doen om steenmarters uit hun huis of kippenhok te weren. Je kunt bijvoorbeeld het best gaten groter dan 5/6 cm in je huis of kippenhok afsluiten om te voorkomen dat ze naar binnen glippen. Tegelijkertijd moet de steenmarter voldoende alternatieven krijgen om jongen te krijgen zonder dat we er last van hebben.
Nieuwsbericht uit het Algemeen Dagblad van 17-05-2013:
KLACHTEN OVER STEENMARTERS
SITTARD - De politieke partij GOB in Sittard-Geleen wil dat de gemeente de overlast in kaart brengt en aanpakt. De partij zegt dat de overlast in de omgeving van Sittard sterk toeneemt, meldt de Limburgse omroep L1. Met name uit Holtum, Limbricht, Grevenbicht, Obbicht en Born komen veel klachten. De steenmarters kruipen onder de motorkap van auto's en knagen daar kabeld en slangen kapot. Ook gaan ze bij huizen naar binnen, wat zorgt voor geluids- en stankoverlast. Het is lastig om de steenmarter te bestrijden, omdat het een beschermde diersoort is.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.