Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oproep voor strengere energienormen gebouwen

  •  
14-10-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
energiecheck.jpg
Europa moet de regels voor energiebesparing in woningen en kantoren aanscherpen. Op die manier kan het energieverbruik in gebouwen binnen tien jaar met een derde verminderen. Dat stellen Europese milieuorganisaties, waaronder de Stichting Natuur en Milieu, in een manifest dat zij woensdag in Brussel presenteren.
Een kwart van het totale Europese energieverbruik wordt veroorzaakt door het koelen en verwarmen van gebouwen.
Dit najaar herziet de Europese Unie de regels voor energiegebruik in gebouwen. De Stichting Natuur en Milieu vindt dat een goede kans om energiebesparing goed te regelen. ,,Als ze die laat glippen, liggen boterzachte normen voor isolatie en energieverbruik voor vele jaren vast. Europa maakt zich dan totaal ongeloofwaardig tijdens de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen'', aldus directeur Mirjam de Rijk.
In hun manifest vragen de milieuorganisaties de EU een verplicht energiebesparingsdoel van 20 procent voor 2020 vast te stellen. Verder pleiten ze voor meer samenhangende regelgeving en vinden ze dat energiebesparing in bestaande woningen moet worden gestimuleerd. Tot slot zouden alleen de efficiëntste verwarmingsapparaten en airco's in de EU toegelaten moeten worden.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.