Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oproep: Samen op zoek naar de Samoerai sluipwesp

  •  
29-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1404 keer bekeken
  •  
4-Trissolcus-japonicus_Tim-Haye

Trissolcus japonicus - sluipwesp

© Fotograaf Tim Haye

De bruingemarmerde schildwants (Halyomorpha halys) is in 2018 voor het eerst waargenomen in Limburg en inmiddels overal in het land te vinden. Deze wants kan aanzienlijke schade veroorzaken in de fruitteelt. Daarom zijn onderzoekers van Wageningen Universiteit nu op zoek naar sluipwespen, die de wants biologisch bestrijden. Help je mee?

In 2020 riep Karin Winkler van de Wageningen Universiteit de hulp in van de Vroege Vogels luisteraars om een goed beeld te krijgen van de verspreiding van de schadelijke schildwants:

Biologische bestrijding met sluipwespen

De Samoerai sluipwesp (Trissolcus japonicus) zorgt in het oorspronkelijke verspreidingsgebied voor effectieve biologische bestrijding van de bruingemarmerde schildwants. Mogelijk is deze kleine sluipwesp ook al in ons land gearriveerd. Ook inheemse sluipwespen kunnen de eieren van de nieuwe wants voor hun voortplanting benutten. Daarom is het belangrijk om te weten welke sluipwespen in Nederland eieren van schildwantsen parasiteren

Op zoek naar geparasiteerde eieren

Zowel de Samoerai sluipwesp als inheemse sluipwespen van boomwantsen zijn erg klein, maar 1-2 mm groot. Ze zijn daardoor lastig te vinden. Makkelijker is het om op zoek te gaan naar geparasiteerde eieren. Door in heel Nederland op zoek te gaan naar dit soort eipakketten en vervolgens de sluipwespen gecontroleerd uit te laten komen kunnen we zicht krijgen op de soorten die hier van nature voorkomen of die inmiddels van elders gekomen zijn. Dit is een belangrijke eerste stap op weg naar biologische beheersing van de bruingemarmerde schildwants. Je kunt de eitjes grofweg tussen april en oktober aantreffen.

Op de site van de Wageningen University & Research krijg je antwoord op de volgende vragen: Waar kan ik zoeken? Hoe zie ik of de eitjes geparasiteerd zijn? Wat moet ik doen, als ik eitjes gevonden heb? 

Bron: Wageningen University & Research 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.