Vroege Vogels

Oproep natuurorganisaties: Benut stikstofcrisis als kans voor natuur en álle Nederlanders

  •  
04-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Westerheide

© Westerheide, fotograaf LeenEus

Een groep van veertien natuurorganisaties doet een oproep aan het kabinet waarin ze pleiten voor een gedurfde aanpak van de stikstofcrisis. Volgens de natuurorganisaties is een Nederland waarbij mensen én natuur floreren mogelijk: 
“We zouden dit moment juist moeten aangrijpen als een kans om natuur te herstellen én een duurzame economie te bouwen. 
Natuur is van ons allemaal, maar vooral ook voor ons allemaal. Zonder natuur geen leven, geen voedsel, geen schone lucht, geen leefbaar klimaat en geen fijne leefomgeving om in te wonen, werken en recreëren. Maar onze natuur is verwaarloosd. Nederland heeft de minste natuur van Europa en vele diersoorten hollen in aantallen achteruit, waaronder insecten en vogels. 
Een teveel aan stikstof is niet alleen slecht voor natuur, maar ook voor onze gezondheid. De deken van stikstof over ons land draagt bij aan de grootschalige luchtverontreiniging. Tijd voor een grote omslag die natuur, boeren en burgers ten goede komt. 
Wij, de gezamenlijke natuurorganisaties, staan voor een land waar het goed gaat met onze natuur, waar de lucht gezond is, de bodem vruchtbaar en het water schoon. Waar we kunnen fietsen en wandelen in een landschap vol bloemen, vogels, vlinders en andere dieren. Waar boeren voedsel produceren en samenwerken met natuur. 
Het kabinet is aan zet. Wij vragen ze lef te tonen door stevige keuzes te maken en voldoende geld te reserveren voor deze grote opgave. Dat betekent investeren in boeren zodat zij de omslag kunnen maken naar natuurvriendelijke kringlooplandbouw en daarbij met minder dieren een goede boterham verdienen. Dat betekent investeren in grootschalig natuurherstel zodat natuurgebieden weer tegen een stootje kunnen. En ook de andere sectoren zoals vervoer, industrie, luchtvaart en bouw moeten zo snel mogelijk een ambitieuze bijdrage leveren. Zoals het verlagen van de maximum snelheid en duurzaam bouwen.
Kom op, laten we daar gezamenlijk werk van maken.“
Met de hashtag #samenvoornatuur hopen de organisaties aandacht te krijgen voor hun boodschap.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

hansscherjon
hansscherjon4 okt. 2019 - 17:24

Als dat toch allemaal mogelijk zou zijn...…….

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.