Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Doe mee: melden waarneming gierzwaluw nestplaatsen

11 mei 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
763 keer bekeken
Gierzwaluw_belterman.jpg

Gierzwaluw

© Fotograaf: belterman

De Vogelbescherming wil een beter beeld krijgen van de broedplaatsen van de gierzwaluw om deze plekken voor de dieren te beschermen. De organisatie vraagt daarom aan mensen om het tussen half mei en eind juli aan waarneming.nl te melden als ze een nestplaats van de vogel in hun dorp of stad zien.

Gierzwaluwen broeden in Nederland in gebouwen. Volgens de Vogelbescherming verdwijnen door het steeds beter isoleren van de huizen de nestplaatsen, terwijl gierzwaluwen erg honkvast zijn. "Om ervoor te zorgen dat gierzwaluwen plekken houden om te broeden moet er tijdens renovaties rekening gehouden worden met de beschermde gierzwaluwnesten. Om de nestplaatsen in kaart te brengen wordt ecologisch onderzoek uitgevoerd. Maar er is nog veel onbekend over de nestplaatsen van gierzwaluwen", aldus Femke Jochems van Vogelbescherming Nederland. "Zo krijgen we een completer beeld van gierzwaluwen die in Nederlandse steden en dorpen leven. Hoe meer nesten bekend zijn, hoe makkelijker het is om ze tijdens renovatie te beschermen."

De Vogelbescherming stelt dat het niet lastig is om een nest te vinden. Een gierzwaluw in de lucht kun je in de gaten houden door te kijken onder welke dakpan of in welke neststeen de vogel naar binnen vliegt. Ook holle goten, kantpannen of dakbekistingen zijn favoriete nestlocaties. Locaties als nestplaats kunnen worden doorgegeven als een gierzwaluw daadwerkelijk een invlieg-opening ingaat, als roepende vogels of piepende jongen te horen zijn hoort op de plek waar het nest zich bevindt en ook als duidelijk ‘groeiende’ poepsporen van de gierzwaluw te zien zijn onder het nest.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar