Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Oproep: meet waterkwaliteit in slootjes en beekjes

10 jun 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
326 keer bekeken
waterschap sloot slootje zwanen

slootje met zwanen

© Foto: JohanEversFotografie

Iedereen in Nederland kan met ingang van donderdag weer meedoen aan een onderzoek van Natuur & Milieu naar de waterkwaliteit van slootjes, vennen, beekjes en kleine plassen. Deelnemers ontvangen een meetkit waarmee ze onderzoek kunnen doen bij een watertje in de buurt.

Minder bekend over kleine wateren

"Dat is hard nodig. In Nederland monitort de overheid vooral de waterkwaliteit van grote wateren. Over de waterkwaliteit van vennetjes, slootjes en plasjes in de buurt, de haarvaten van het watersysteem in Nederland, is minder bekend omdat dit niet wordt onderzocht", aldus Natuur & Milieu.

De amateurwetenschappers kunnen helpen door onder meer watermonsters van nitraat en fosfaat op te sturen. Ook wordt ze gevraagd om de dieren in en rondom het water zoals insecten, vogels en vissen in kaart te brengen.

Mest en bestrijdingsmiddelen belangrijkste bron vervuiling

Volgens de organisatie zijn de belangrijkste bronnen van vervuiling in wateren mest en bestrijdingsmiddelen uit de landbouw. Maar ook bijvoorbeeld medicijnresten, frituurvet en verfresten die via het rioolwater in het milieu komen.

De eerste twee edities van het onderzoek in 2019 en 2020 wezen uit dat het op een groot aantal plekken nog niet goed gaat met de kwaliteit van kleine oppervlaktewateren in Nederland. Het onderzoek is een initiatief van Natuur & Milieu, ASN Bank en tien waterschappen.

Bron: ANP

Meer over:

waterkwaliteit

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Sjoerd Kooistra .
Sjoerd Kooistra .11 jun 2021 - 11:46

De natuur verenigingen zijn volgens mij meer bezig met land winning dan met water beheer . Overal word het waterpeil verlaagd en komen grote stukken droog te liggen soms zo droog dat er schapen op worden los gelaten . Waar voor een paar jaar terug nog roerdompen broeden en een paar kraanvogels het gebied verkenden is het nu zo droog dat de vogels zijn verdwenen .