Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Oproep: 'Hergebruik plastic verantwoord'

14 apr 2014
  •  
leestijd 2 minuten
plastic_schildpad.jpg
"Wanneer wij voor onze kinderen nog een duurzaam leven wensen, dan is het de hoogste tijd om de discussie over wel of geen statiegeld op plastic flessen te verleggen naar de essentie: verantwoord en duurzaam gebruik van alle plastics," aldus Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation, aan de vooravond van het algemeen overleg in de Tweede Kamer over statiegeld.
 
Uitgangspunt is dat alle soorten plastic in de kringloop moeten blijven op basis van de volgende prioriteiten; het zoveel mogelijk beperken van de hoeveelheid plastic, meermalig gebruik van de producten en vervolgens hoogwaardige recycling zonder dat er plastic weglekt naar het milieu. Volgens de Plastic Soup Foundation zal deze aanpak leiden tot nieuwe en duurzame economische bedrijvigheid.
 
Maria Westerbos vervolgt: “De huidige situatie staat nog ver af van onze visie. Er zijn nog te weinig gebruiksvriendelijke inzamelsystemen, waardoor burgers onvoldoende worden aangespoord om hun plastic apart in te leveren. Wat burgers nu wel gemakkelijk doen, is statiegeldflessen inleveren: 95% van de grote PET-flessen (polyethyleentereftalaat) komt terug en wordt gerecycled. Zolang er niet op grote schaal plastic wordt ingezameld en gerecycled, is het verstandig het huidige statiegeldsysteem te handhaven.”
 
Daarnaast adviseert de Plastic Soup Foundation alle gemeentes om zelf weer de regie te gaan voeren over hun plastic afval. Daarop moeten ze hun aanbestedingsbeleid afstemmen.
 
Tot slot vindt de Plastic Soup Foundation dat het bedrijfsleven ook meer verantwoordelijkheid moet nemen om een gesloten kringloop van plastic tot stand te brengen. Het ambitieniveau is nu absoluut te laag.
Bron: Plastic Soup Foundation
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.