Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Oproep aan natuurfotografen: 'Vertrap het leefgebied donker pimpernelblauwtje niet!'

9 jul 2018
  •  
leestijd 1 minuten
donker_pimpernelblauwtje_Chris_van_Swaay.jpg
Om de vlinderliefhebbers de kans te geven donker pimpernelblauwtjes te zien, is er langs het leefgebied van deze vlinder een pad gemaaid. Daarvandaan hebben mensen de mogelijkheid om de soort te bekijken zonder te verstoren. Het gaat om een klein stuk berm van een provinciale weg bij Posterholt in Limburg.

Vertrapte waardplanten

Helaas blijken toch veel mensen de greppel en de berm te betreden waardoor forse delen daarvan zijn vertrapt. De waardplant grote pimpernel staat al niet meer overal overeind, en het leefgebied van de mieren, essentieel voor deze soort, wordt vertrapt.

‘Loop alleen over het aangelegde pad’

De Vlinderstichting wil daarom de vlinderliefhebbers en -fotografen vragen om zich echt alleen maar op het nieuw aangelegde pad te begeven en ook om de medevlinderaars te wijzen op de kwetsbaarheid van het leefgebied.
Als je geeft om donkere pimpernelblauwtjes ga je zorgvuldig om met hun leefgebied! Het zou buitengewoon bitter zijn als deze enige populatie uit Nederland verdwijnt door toedoen van mensen die juist van vlinders houden.
Tekst: Kars Veling & Irma Wynhoff, De Vlinderstichting
Lees meer op Nature Today

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.