Vroege Vogels

Oproep aan gemeenten: pak ballonoplatingen aan

  •  
20-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
balloon pixabay

© bron: pixabay

Stichting De Noordzee roept samen met tientallen vrijwilligers gemeenten op om het probleem van ballonoplatingen aan te pakken. Op iedere 100 meter Noordzeekust liggen gemiddeld twaalf (overblijfselen van) ballonnen of lintjes. In 2014 vroeg de Tweede Kamer gemeenten om het oplaten van ballonnen te ontmoedigen, maar vandaag de dag staan ballonnen nog steeds in de top-5 zwerfvuil op stranden.

Driekwart gemeenten ontmoedigt niet

De Tweede Kamer heeft in 2014 een motie van de Partij van de Dieren aangenomen, voor toepassing van ontmoedigingsbeleid van het oplaten van ballonnen in Nederland. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het ontmoedigen, maar uit onderzoek van Stichting De Noordzee blijkt dat slechts 5% van de gemeenten een verbod heeft ingesteld. 6% voert actief ontmoedigingsbeleid en 13% voert passief ontmoedigingsbeleid. 76% van de gemeenten heeft geen enkele vermelding van beleid op ballonoplatingen. Wanneer het gaat om de regels die gesteld worden door de luchtverkeersleiding houden alle gemeenten zich er wel aan.

Samen zorgen voor schone en gezonde zee

Het totaal aantal ballonnen dat op het strand wordt gevonden daalt licht doordat Nederland bewuster wordt. Steeds meer stichtingen zoals Oranjeverenigingen stoppen met het oplaten van ballonnen en staan open voor alternatieven zoals het planten van bomen of bellen blazen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

dirkboet
dirkboet16 jan. 2019 - 20:18

Ook de regeringspartij laat wel eens een (proef)ballon op!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.