Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Opnieuw vogelgriep bij pluimveebedrijf Zeewolde

4 nov 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kippen_gigastal

© Bron Pixabay

In Zeewolde, in de provincie Flevoland, is bij een eendenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep (H5), aldus het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Circa 10.000 dieren worden geruimd om te voorkomen dat het virus zich verspreidt.

Vervoersverbod

De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In een straal van 3 kilometer rond het besmette bedrijf liggen vier pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden geblokkeerd. Twee hiervan stonden leeg, de overige twee worden onderzocht op vogelgriep. Er liggen veertien andere pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer rondom de besmette locatie. Er is per direct een vervoersverbod afgekondigd in een zone van 10 kilometer rondom het besmette bedrijf.

Vorige week werd al vogelgriep geconstateerd op een ander pluimveebedrijf in Zeewolde. Toen kondigde het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een landelijke ophokplicht af.

Grote zorgen

Volgens LTO Nederland is inmiddels sprake van de vijfde besmetting in ruim een week, waarvan drie bij professionele pluimveehouders en twee bij hobbydierhouders. De land- en tuinbouworganisatie maakt zich grote zorgen over de situatie en spreekt van een "drama voor de dieren, de individuele ondernemers én voor de sector".

Verbeteringen 

De verspreiding van vogelgriep door wilde vogels naar gehouden pluimvee kan volgens LTO iedere ondernemer overkomen, ondanks bestaande voorzorgsmaatregelen. De organisatie roept aangesloten pluimveehouders niettemin op om alle maatregelen op hun bedrijf nog eens heel goed na te lopen en zo nodig verbeteringen door te voeren.

"We houden ons hart vast voor de komende maanden, want we zitten nog maar aan het begin van de risicovolle winterperiode. Blijf waakzaam en schakel tijdig een dierenarts in wanneer je de situatie in de stal niet vertrouwt", zo klinkt het.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar