Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Opnieuw vogelgriep bij pluimveebedrijf Zeewolde

  •  
04-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kippen_gigastal

© Bron Pixabay

In Zeewolde, in de provincie Flevoland, is bij een eendenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep (H5), aldus het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Circa 10.000 dieren worden geruimd om te voorkomen dat het virus zich verspreidt.

Vervoersverbod

De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In een straal van 3 kilometer rond het besmette bedrijf liggen vier pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden geblokkeerd. Twee hiervan stonden leeg, de overige twee worden onderzocht op vogelgriep. Er liggen veertien andere pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer rondom de besmette locatie. Er is per direct een vervoersverbod afgekondigd in een zone van 10 kilometer rondom het besmette bedrijf.

Vorige week werd al vogelgriep geconstateerd op een ander pluimveebedrijf in Zeewolde. Toen kondigde het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een landelijke ophokplicht af.

Grote zorgen

Volgens LTO Nederland is inmiddels sprake van de vijfde besmetting in ruim een week, waarvan drie bij professionele pluimveehouders en twee bij hobbydierhouders. De land- en tuinbouworganisatie maakt zich grote zorgen over de situatie en spreekt van een "drama voor de dieren, de individuele ondernemers én voor de sector".

Verbeteringen 

De verspreiding van vogelgriep door wilde vogels naar gehouden pluimvee kan volgens LTO iedere ondernemer overkomen, ondanks bestaande voorzorgsmaatregelen. De organisatie roept aangesloten pluimveehouders niettemin op om alle maatregelen op hun bedrijf nog eens heel goed na te lopen en zo nodig verbeteringen door te voeren.

"We houden ons hart vast voor de komende maanden, want we zitten nog maar aan het begin van de risicovolle winterperiode. Blijf waakzaam en schakel tijdig een dierenarts in wanneer je de situatie in de stal niet vertrouwt", zo klinkt het.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.