Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Opnieuw slapende wasbeer in Vught

6 apr 2021
  •  
leestijd 2 minuten
Wasbeer_hansb01.jpg

© Fotograaf: hansb01

In het Brabantse Vught is opnieuw een wasbeer aangetroffen. Een woordvoerder van de Stichting AAP bevestigt berichtgeving hierover door Omroep Brabant. De wasbeer werd door een man aangetroffen in een kippenhok op zijn terrein. Het dier zou een van de kippen hebben gedood.

Volgens Omroep Brabant is het dier inmiddels gevangen door de dierenambulance, die hem naar een tijdelijke opvang in Schaijk zou hebben gebracht. Afgelopen zondag werd een andere wasbeer verdoofd en gevangengenomen. Dat dier is opgevangen door Stichting AAP.

Opvang voor wasberen

Of deze wasbeer ook naar Stichting AAP gaat, is nog niet duidelijk. "We zitten aardig vol, maar we maken graag een plekje voor het dier vrij. Zeker als we daarmee afschieten kunnen voorkomen", aldus een woordvoerder.

De stichting vermoedt dat de wasbeer die al wordt opgevangen een huisdier was. "Het is een vrij tam dier, wat daarop wijst", aldus de zegsman. Hij vindt het opmerkelijk dat er opnieuw in Vught een wasbeer is aangetroffen. "Het kan erop wijzen dat ook dit een huisdier was, dat samen met de andere wasbeer ontsnapt is of vrijgelaten."

Vlijmscherpe tanden en klauwen

Wasberen hebben vlijmscherpe tanden en klauwen. Stichting AAP ontraadt mensen dan ook deze dieren zelf te vangen. Ook kunnen wasberen een bepaalde spoelworm bij zich dragen, een parasiet waar mensen ziek van kunnen worden.

Wasberen die soms opduiken in Limburg en Noord-Brabant zijn vaak weggelopen of losgelaten huisdieren. Ook kan het zijn dat ze afkomstig zijn van een kleine populatie die leeft in Limburg, afstammelingen van wasberen die uit een dierenpark ontsnapt zijn, aldus de woordvoerder van Stichting AAP. In buurland Duitsland leeft een hele grote populatie wasberen.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

avatar
Theo Huitema7 apr 2021 - 13:51

mooie foto