Vroege Vogels

Opnieuw meer broeikasgassen

  •  
06-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
CO2_4a9f99.jpg
De hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer bereikte in 2012 opnieuw een record. Bovendien was de groei van de concentratie CO2 (koolstofdioxide) en N2O (lachgas) vorig jaar groter dan de gemiddelde stijging van het voorgaande decennium, zo blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).
De hoeveelheid methaan in de atmosfeer groeide even hard als in de 4 jaar ervoor. ,,De hoeveelheden van al deze belangrijke broeikasgassen hebben opnieuw recordhoogten bereikt", concludeerde secretaris-generaal Michel Jarraud van de WMO op een persconferentie. ,,De trend die klimaatverandering veroorzaakt, wordt hierdoor versneld'', zei hij.
Koolstofdioxide is het belangrijkste gas waar de WMO zich mee bezig houdt. Slechts de helft van de CO2-uitstoot door menselijke activiteiten blijft in de atmosfeer. De rest wordt geabsorbeerd door planten, bomen, grond en oceanen.
Wereldwijd is het CO2-niveau sinds het begin van de industriële revolutie (1750) gestegen met 141 procent. Volgens de WMO zaten afgelopen jaar gemiddeld 393,1 deeltjes koolstofdioxide op één miljoen luchtdeeltjes (ppm) in de atmosfeer. Dat zijn er 2,2 meer dan in 2011.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.