Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Opnieuw geen besluit over glyfosaatvergunning

9 nov 2017
  •  
leestijd 1 minuten
roundup.jpg
Het is nog altijd onzeker of de Europese vergunning voor het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat wordt verlengd. Voor het voorstel om de mogelijk kankerverwekkende stof nog vijf jaar toe te laten is onvoldoende steun, bleek donderdag bij een stemming van experts van de lidstaten. Dat was eind vorige maand ook al het geval bij een voorstel voor een tienjarige verlenging. 

Duidelijkheid over glyfosaat

Onder meer Frankrijk en Luxemburg stemden tegen de verlenging. Parijs wil niet verdergaan dan drie jaar. Nederland steunde het voorstel voor vijf jaar wel. Landbouwminister Carola Schouten vindt het vooral belangrijk dat er duidelijkheid komt over de onkruidverdelger, die zit verwerkt in het veelgebruikte middel Roundup. 

Geen gekwalificeerde meerderheid

De licentie verloopt op 15 december. Voor goedkeuring van een verlenging moeten minstens 16 van de 28 EU-lidstaten voor verlenging stemmen. Die landen moeten samen minimaal 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen. ”Geen gekwalificeerde meerderheid vandaag bij de stemming, liet de Luxemburgse milieuminister Carole Dieschbourg‏ weten. ”Goede uitkomst voor onze gezondheid en het milieu.’’ Mogelijk neemt de Europese Commissie nu zelf een besluit.  
Bron: ANP

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.