Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Opnieuw een goed velduilenjaar op Schiermonnikoog

  •  
08-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
velduil_01.jpg
Net als vorig jaar ging het de zeldzame velduil dit voorjaar op de Oosterkwelder van Schiermonnikoog voor de wind. In totaal kwamen zes of zeven paartjes tot broeden.
Dit aantal is vergelijkbaar met 2009. Enige jaren geleden leek het laatste uur voor de velduil op Schiermonnikoog geslagen. In 2001 was er maar één nest. De comeback van de laatste jaren is opmerkelijk. Waarschijnlijk heeft het te maken met de komst van de veldmuis op het eiland.
Lepelaars
Niet voor alle vogels van de kwelder was dit broedseizoen een succes. Zo hadden de lepelaars bijzonder veel pech. In mei stierven veel jongen door kou en regen. Een tweede poging viel in het water, toen een hoog tij op 20 juni de kolonie overstroomde. Ook de visdieven hadden hierdoor een vrijwel mislukt broedseizoen.
Broedbiotoop
Dat legsels wegspoelen komt in het Waddengebied wel vaker voor. Wanneer vogelpopulaties groot genoeg zijn en een grote verspreiding hebben, is dit voor de soort niet dramatisch. Natuurmonumenten probeert in de Waddenzee zoveel mogelijk geschikt broedbiotoop te creëren en te beschermen.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.