Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Opnieuw dramatisch grutto-jaar

  •  
30-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
grutto_71.jpg

© Fotograaf: corineoste

Het broedseizoen 2015 van de grutto is opnieuw dramatisch verlopen. Er zijn te weinig jongen opgegroeid om het uitsterven van de grutto een halt toe te roepen. Al vanaf de jaren '60 zijn de grutto's in ons land aan het verdwijnen. Het slechte broedseizoen van dit jaar én dat van 2014 versnelt deze achteruitgang.
Sinds 2011 houdt Sovon Vogelonderzoek Nederland voor Vogelbescherming Nederland bij hoeveel gruttokuikens er tijdens het broedseizoen opgroeien. Om de achteruitgang van de grutto te stoppen, zouden er jaarlijks 10.000 kuikens moeten uitvliegen. Dit jaar kwamen er slechts 4600 jonge grutto's bij, een zelfde aantal als vorig jaar. Daarmee gaat het aantal grutto's in ons land nog verder achteruit.
Symbool voor platteland
Tot de jaren '60 was de grutto met ruim 125.000 broedpaar een algemene vogel die symbool stond voor het platteland. In 2011 was er nog maar 40.000 paar over en ook dat aantal zal gezien de recente broedsuccessen sterk afgenomen zijn.
Vogelbescherming zet zich met de campagne Red de Rijke Weide in voor het behoud van het bloemrijke weiland, dé plek waar weidevogels als de grutto kunnen leven en overleven.  
Toename weidevogels
Vogelbescherming doet dat onder meer met voorbeeldprojecten, het ondersteunen van weidevogelboeren en het uitoefenen van druk op overheden en bedrijfsleven om verantwoordelijkheid te nemen voor het behoud van weidevogels.
Bij de weidevogelboeren die met Vogelbescherming samenwerken, neemt het aantal weidevogels over de afgelopen jaren toe. Deze boeren tonen aan dat een bedrijfsvoering met zorg voor weidevogels wel degelijk mogelijk is.
grutto1

Weidetop

Vandaag 30 september vindt in Pakhuis De Zwijger de Weidetop plaats, waar diverse maatschappelijke partijen met elkaar praten over de toekomst van het boerenland. Al deze activiteiten van Vogelbescherming moeten er toe leiden dat 1/5 van het grasland in Nederland, 200.000 hectare, weer geschikt is voor de overleving van weidevogels.
Wil je de grutto een handje helpen, stem dan op deze vogel in onze Verkiezing voor de Nationale Vogel .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.